W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Rozgrzewający, zimowy ryż

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Rozgrzewający, zimowy ryż

Świetny ryż z curry "na sucho" - czyli nie w sosie curry, a tylko nim przyprawiony. Lubię taki ryż jako samodzielne danie (choćby i podjadania przed telewizorem), ale jeśli komuś mało, niech ugotuje sobie jeszcze jajko w koszulce.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 250 g ryżu basmati
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka (400 g) grochu włoskiego czyli cieciorki
  • olej z orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki pasty curry Madras
  • garść jasnych rodzynek (lub rodzynków)
  • 2 szklanki (1/2 litra) wywaru warzywnego
  • 2 średnie białe cebule
  • garść niesolonych orzechów nerkowaca
  • gęsty naturalny jogurt do podania

Rozgrzewający, zimowy ryż - Opis przyrządzania:

Ryż wsypujemy na gęste sito i płuczemy pod strumieniem zimnej wody, po czym osączamy. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Groch włoski osączamy na sicie. Na sporej, głębokiem patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy czosnek i pastę curry i smażymy na sporym ogniu, mieszając, przez minutę. Wsypujemy ryż i smażymy jeszcze chwilę, mieszając, aż ryż pokryje się curry. Dodajemy groch włoski i rodzynki, wlewamy wywar i solimy. Patelnię przykrywamy, a kiedy wywar się zagotuje, zmniejszamy ogień na średni i gotujemy ryż przez kwadrans. W tym czasie obieramy cebule i kroimy je w cienkie plasterki. Na drugiej patelni rozgrzewamy mocno 2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę i smażymy, co jakiś czas mieszając, aż cebula będzie ciemnozłota i chrupka. Osączamy z tłuszczu na papierze kuchennym. Sprawdzamy, czy ryż jest już miękki. Jeśli tak, to dodajemy orzeszki, mieszając widelcem, żeby spulchnić ryż. Posypujemy ryż usmażoną cebulką i podajemy z jogurtem do polewania.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Rozgrzewający, zimowy ryż: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Rozgrzewający, zimowy ryż przepisy:

  • Risotto z marchewką
    Nietypowe risotto, o korzeniach pół-włoskich, pół-indyjskich. Uważam jednak, że zestawienie ryżu, marchewki i curry jest doskonałe.
  • Ryż z jabłkami (do mięsa)
    Praktyczny i smaczny - ryż z warzywami i jabłkiem, doprawiony curry. Podajemy do pieczonego mięsa (np. schabu lub cielęciny), z klopsikami lub ze smażoną rybą.
  • Ryż z bakłażanem z Maharasztry (Vangi Bhaat) Ryż z bakłażanem z Maharasztry (Vangi Bhaat)
    Tradycyjna weselna potrawa ze stanu Maharasztra, ulubione (ostatnio) danie Młodszego Dziecka. Ryż jest żółty od turmeriku, pachnący od garam masala, lekko pikantny dzięki chilli... Przepis pochodzi z książki "The Indian Kitchen" autorstwa Monishy Bharadwaj, notabene fascynującego kompendium wiedzy o indyjskiej kuchni.
  • Risotto potrójnie pomidorowe Risotto potrójnie pomidorowe
    Znakomite wegetariańskie risotto z trzema postaciami pomidorów - z suszonymi na słońcu (mam jeszcze resztkę takich z Kalabrii...), półsuszonymi w oliwie (są takie, świetne na zakąskę) i świeżymi. Nawet dzieci je lubią...
  • Risotto z prawdziwkami
    Bardzo smakowite i eleganckie risotto, o pięknej beżowej barwie. Robiłam je ostatnio na lunch dla Pań - włożyłam nieduże porcje do szklaneczek, na wierzch dałam rukolę i płatki parmezanu, oprószyłam wszystko świeżo zmielonym pieprzem. Chyba po raz pierwszy udało mi się podać risotto w ładny sposób...




Podziel się linkiem:


Komentarze: