W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ryż szafranowy na Święto Świateł

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Ryż szafranowy na Święto Świateł

W tym roku Święto Świateł, czyli Diwali, przypada na środę 26 października. Zróbmy sobie z tej okazji (lub też z każdej innej) ten pyszny, żółty od szafranu i pachnący wschodnimi "korzeniami" pilaw z ryżu basmati. Ryż, nawet zupełnie zwykły, ma wspaniałą właściwość podnoszenia na duchu, a co dopiero w takiej postaci!

Kraj pochodzenia: Indie

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1/2 łyżeczki nitek szafranu
  • 2 łyżki obranych migdałów
  • 1 i 1/2 szklanki ryżu basmati
  • łyżka oleju roślinnego
  • 3 strączki zielonego kardamonu
  • 3 goździki
  • 2 listki laurowe
  • 2 i 1/2 szklanki odtłuszczonego wywaru z kurczaka lub warzyw
  • 2 łyżki rodzynek

Ryż szafranowy na Święto Świateł - Opis przyrządzania:

Szafran wkładamy do małej szklaneczki i dolewamy łyżkę gorącej wody. Odstawiamy do wystygnięcia.
Migdały kroimy w cienkie paski i podpiekamy na suchej patelni na rumiano, cały czas mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia (będą potrzebne dopiero na końcu).
Ryż wsypujemy na sitko i płuczemy pod strumieniem zimnej wody. Przesypujemy mokry ryż do miski, dolewamy 2 szklanki zimnej wody i zostawiamy w spokoju na godzinkę, po czym odsączamy.
W sporym, grubym rondlu rozgrzewamy olej. Wrzucamy kardamon (dobrze byłoby najpierw lekko rozgnieść każdy strączek odwróconą łyżką), goździki i listki laurowe. Smażymy, mieszając, na średnim ogniu, przez minutę do dwóch; pilnujemy, żeby nie przypalić!
Zwiększamy ogień, wsypujemy ryż, dodajemy rozpuszczony szafran, wywar i rodzynki, lekko solimy (powiedzmy z pół łyżeczki), wszystko razem mieszamy i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy, aż ryż wchłonie cały płyn (co potrwa mniej więcej 5 minut, może chwilę dłużej).
Teraz ogień zmniejszamy na najmniejszy, rondel przykrywamy szczelną pokrywką i gotujemy ryż przez 5 minut.
Zdejmujemy z ognia, ale nie odkrywamy, tylko zostawiamy w spokoju na kolejne 5 minut.
Odkrywamy, mieszamy delikatnie widelcem i wyławiamy (jeśli się uda) przyprawy.
Przekładamy ryż do ładnej miski i posypujemy zrumienionymi migdałami.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować Ryż szafranowy na Święto Świateł: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: tradycyjna

Wersja do druku


Podobne do Ryż szafranowy na Święto Świateł przepisy:

  • Pilaw turecki z rodzynkami
    Prosty ryż z dodatkiem rodzynek, orzeszków piniowych i cynamonu.
  • Risotto z mulami
    Kremowe, morskie risotto, zgodnie z włoskim zwyczajem bez dodatku sera. Bardzo smaczne i delikatne.
  • Ryż jaśminowy Ryż jaśminowy
    Właściwie ugotowany ryż podstawą azjatyckiej kuchni!
  • Rozgrzewający, zimowy ryż
    Świetny ryż z curry "na sucho" - czyli nie w sosie curry, a tylko nim przyprawiony. Lubię taki ryż jako samodzielne danie (choćby i podjadania przed telewizorem), ale jeśli komuś mało, niech ugotuje sobie jeszcze jajko w koszulce.
  • Risotto ze szpinakiem i mozarellą
    To jest jedzenie z gatunku tych, które Anglosasi nazwali "comfort food", zaś Włosi doprowadzili do perfekcji.


Podziel się linkiem:




Komentarze: