Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Budyn-ryzowy

Budyń ryżowy

Delikatny kremowy deser, lubiany w Zachodniej Europie zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Podajemy na ciepło lub zimno, z dodatkiem owoców.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Belgia

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
szklanka długoziarnistego ryżu
4 szklanki (litr) mleka
cukier
½ laski wanilii
laska cynamonu
szafran

Opis przyrządzania:
Ryż płuczemy i odsączamy. Mleko wlewamy do dużego rondla, dodajemy ryż i 5 łyżek cukru. Na średnim ogniu doprowadzamy ostrożnie do momentu wrzenia, co jakiś czas mieszając, by ryż nie zbijał się w grudy. Dodajemy cynamon i wanilię. Przykrywamy i gotujemy na maleńkim ogniu, aż ryż będzie bardzo miękki i wchłonie całe mleko, co potrwa około pół godziny. W tym czasie ryżu nie mieszamy. Dodajemy sporą szczyptę szafranu i gotujemy ryż jeszcze minutę, tym razem dokładnie mieszając (by dobrze rozprowadzić szafran). Cynamon i wanilię usuwamy, a budyń ryżowy nakładamy do 4 miseczek. Studzimy do temperatury pokojowej i posypujemy przed podaniem brązowym cukrem.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024