Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Slodkie-placuszki-ze-sliwkami

Słodkie placuszki ze śliwkami

Jeden z moich najstarszych wycinków... Takie pulchne, oprószone cukrem pudrem placuszki są świetną alternatywą dla jabłek w cieście i wszyscy bardzo je lubią.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2-4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
6 czubatych łyżek mąki
czubata łyżka mąki kartoflanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
12-15 dojrzałych węgierek
oliwa do smażenia
dużo cukru pudru do posypania

Opis przyrządzania:
Oba rodzaje mąki mieszamy w misce, dodając szczyptę soli i proszek do pieczenia.
Jajka dzielimy na żółtka i białka.
Żółtka dodajemy do mąki. Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym tymi samymi ubijakami bierzemy się za żółtka i miksujemy, aż połączą się z mąką i powstanie gładka, gęsta masa. Delikatnie, acz starannie mieszamy białka i ciasto.
Śliwki myjemy, kroimy na pół, usuwamy pestki. Połówki śliwek kroimy w paski i dodajemy do ciasta.
Na dużej patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy. Łyżką kładziemy porcje ciasta (powiedzmy jedna łyżka=jeden placuszek) i smażymy na rumiano z obu stron, ostrożnie przewracając łopatką kuchenną.
Gotowe placuszki posypujemy cukrem pudrem - przez sitko, wtedy i grudek unikniemy, i cukier rozłoży się równą warstwą - i szybciutko podajemy na gorąco.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024