Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Placuszki-z-kukurydzy
Placuszki z kukurydzy
Bardzo lubię małe, rumiane placuszki z warzyw (np. pomidory w cieście, benuelos czy placuszki z cukinii). Placuszki ze świeżej kukurydzy są szczególnie dobre, gdyż ziaren jest więcej, niż ciasta i przyjemnie się one przypiekają. Świetne danie na brunch - wówczas podajemy je z kawałkami smażonego bekonu i jajkiem.
Rodzaj dania: Małe danie
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
3 kolby świeżej kukurydzy
4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
2 łyżki mąki
proszek do pieczenia
olej słonecznikowy do smażenia
Opis przyrządzania:
Kolby kukurydzy obieramy z liści i jedwabistych wąsów. Myjemy. Nastawiamy duży gar osolonej wody. Kiedy się zagotuje, wkładamy kolby kukurydzy i gotujemy 8 minut. Wyjmujemy z wody i studzimy. Każdą kolbę stawiamy pionowo na desce do krojenia i bardzo ostrym nożem ścinamy ziarna, tnąc od góry do dołu. Ziarna kukurydzy mieszamy w misce ze śmietaną i mąką, dodajemy szczyptę proszku do pieczenia oraz sól i pieprz do smaku. Na dużej teflonowej patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Łyżką kładziemy porcje ciasta i spłaszczamy je szpatułką. Kiedy placuszki będą rumiane od spodu, ostrożnie przewracamy je na drugą stronę - być może trzeba będzie użyć 2 łopatek kuchennych, gdyż placuszki są bardzo łamliwe. Przyrumieniamy placuszki z drugiej strony i odsączamy z tłuszczu na papierze kuchennym. Smażymy kolejne porcje ciasta i podajemy na gorąco lub ciepło.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024