Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Mititei-rumunskie-kielbaski-z-czosnkiem

Mititei - rumuńskie kiełbaski z czosnkiem

Każdy bałkański kraj ma swoją wersję małych grillowanych kotlecików-kiełbasek. Rumuńskie mititei (dżwięczna nazwa, prawda?) są dobrze przyprawione sporą ilością czosnku, kminkiem i papryką.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Rumunia

Liczba porcji: 2-4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
250 g (ćwierć kilo) chudej mielonej wołowiny
250 g (ćwierć kilo) mielonej wieprzowiny
2 łyżki oliwy z oliwek
3-4 ząbki czosnku
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki ostrej papryki (suszonej i rozkruszonej)
½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
łyżeczka suszonego tymianku
łyżeczka kminku

Opis przyrządzania:
Oba rodzaje mielonego mięsa wkładamy do miski. Dodajemy oliwę i 2 łyżki ciepłej wody, starannie mieszamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę do czosnku prosto do miski z mięsem. Dodajemy sodę, ostrą paprykę, słodką paprykę, tymianek, kminek oraz sól i pieprz do smaku. Starannie wszystko mieszamy (najlepiej umytą ręką), miskę przykrywamy i wstawiamy na co najmniej 4 godziny do lodówki. Z oziębionego mięsa formujemy kiełbaski – nabieramy łyżkę masy i w zmoczonych wodą rękach kręcimy z niej kulkę. Każdą kulkę toczymy w wałeczek o długości około 7 cm. Patelnię grillową stawiamy na średnim ogniu. Kiedy się rozgrzeje, wkładamy po kilka kiełbasek na raz i smażymy je, często obracając, aż będą przyrumienione (czyli jakieś 10 minut) - oczywiście w sezonie grillowym pieczemy mititei na węglach. Podajemy prosto z patelni, z sałatką z ziemniaków i surowymi warzywami.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024