W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Warzywne bhajis (indyjskie racuszki) z migdałami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Warzywne bhajis (indyjskie racuszki) z migdałami

Pyszne indyjskie racuszki z warzyw z rozmaitymi przyprawami. Podajemy na gorąco, póki są chrupiące.

Kraj pochodzenia: Indie

Liczba porcji: 25-30 racuszków

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 50 g zielonej soczewicy
  • 2 duże cebule
  • duża marchewka
  • duży ziemniak
  • 150 g mąki z grochu włoskiego (gram)
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • łyżeczka mielonego turmeriku
  • 25 g płatków migdałowych
  • 1/2 pęczka świeżej kolendry
  • olej z orzeszków ziemnych do głębokiego smażenia

Warzywne bhajis (indyjskie racuszki) z migdałami - Opis przyrządzania:

Soczewicę zalewamy zimną wodą i zostawiamy do namoczenia na 4 godziny.
Cebule obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki.
Marchewkę obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na grubej tarce. Mieszamy z cebulą, wykładamy na sito i posypujemy czubatą łyżeczką soli. Odstawiamy na pół godziny, po czym odciskamy nadmiar wilgoci.
Ziemniak obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na grubej tarce.
Soczewicę odcedzamy, mieszamy z cebulą, marchewką i ziemniakiem. Dodajemy mąkę, proszek, kmin rzymski, kolendrę, turmerik, migdały i posiekaną świeżą kolendrę. Starannie mieszamy, najlepiej ręką.
Olej rozgrzewamy we frytownicy do 175 stopni. Z masy warzywnej formujemy nieduże porcje i wkładamy po kilka na raz do gorącego oleju. Smażymy, aż będą ciemnozłote, mniej więcej 5-7 minut.
Usmażone bhajis odsączamy z oleju na kilku warstwach papieru kuchennego i podajemy na gorąco, z chutneyami i raitą.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Warzywne bhajis (indyjskie racuszki) z migdałami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Warzywne bhajis (indyjskie racuszki) z migdałami przepisy:

  • Curry z bakłażanów
    Proste, lekkie, lecz satysfakcjonujące wegetariańskie curry, które podajemy z pachnącym ryżem basmati. Jeszcze lepszym dodatkiem byłoby indyjskie pieczywo: naan, chappati albo puri (poori)...
  • Placki ziemniaczane jakby indyjskie
    Niby swojskie, a egzotyczne - świetne placuszki z indyjskimi przyprawami i zieloną papryką. Podajemy z raitą (np. ogórkową) i chutneyem (np. z dyni).
  • Dal z zielonej soczewicy z cebulką
    Sabud dal, danie z zielonej soczewicy z dużą ilością typowych dla Indii przypraw, jest świetnym i zdrowym (strączkowe!) daniem obiadowym dla każdego, kto nie przepada za mięsem. Jak zwykle - długa lista składników, za to samo przygotowanie - banalnie proste. Dal podajemy z indyjskim pieczywem, np. parathą, naan lub roti (uwielbiam wszystkie indyjskie placki!).
  • Ziołowa sałatka z soczewicą
    Taka treściwa sałatka starcza za całą kolację (plus pieczywko, rzecz jasna). Możemy też zabrać ją na piknik (w plastikowym, dobrze zamykanym pojemniku), zwłaszcza, że najwygodniej je się ją łyżką!
  • Kurczak z kardamonem
    Bardzo egzotyczny kurczak z dużą ilością przypraw - takie danie, co to czekam, żeby moi konserwatywni domownicy porozjeżdżali się na różne konferencje i obozy, a ja wtedy sproszę rozmaitych znajomych...


Podziel się linkiem:




Komentarze: