W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kurczak z kardamonem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Kurczak z kardamonem

Bardzo egzotyczny kurczak z dużą ilością przypraw - takie danie, co to czekam, żeby moi konserwatywni domownicy porozjeżdżali się na różne konferencje i obozy, a ja wtedy sproszę rozmaitych znajomych...

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • spory kurczak
  • 3 limetki
  • 10 strączków kardamonu
  • kawałek świeżego imbiru o długości około 3 cm
  • 2 ząbki czosnku
  • skąpa łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
  • łyżka kurkumy
  • pieprz cayenne
  • 125 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 cebule
  • 75 g masła
  • goździk
  • szklanka wywaru z kurczaka
  • mały pęczek świeżej kolendry

Kurczak z kardamonem - Opis przyrządzania:

Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na 6 kawałków. Zdejmujemy skórę i nadmiar tłuszczu. Limetki myjemy w gorącej wodzie i osuszamy. Z jednej limetki ścieramy na drobnej tarce skórkę. Z tej limetki i z jeszcze jednej wyciskamy sok, którym skrapiamy kawałki kurczaka. Kardamon roztłukujemy w moździerzu i wyjmujemy nasionka, które są w środku każdego strączka. Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na drobnej tarce. Czosnek obieramy i drobniutko siekamy. Mieszamy razem skórkę z limetki, kardamon, imbir, czosnek, kmin rzymski, kurkumę, sporą szczyptę cayenne i jogurt na jednolitą pastę. Pastą nacieramy kawałki kurczaka i wstawiamy mięso do lodówki na co najmniej 3 godziny (do 12 godzin). Cebule obieramy i kroimy w ósemki. Na głębokiej patelni roztapiamy masło. Wrzucamy goździk i cebulę i smażymy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż cebula będzie złota. Z mięsa ocieramy marynatę (ale jej nie wyrzucamy!). Wkładamy kawałki mięsa na patelnię z cebulą i osmażamy przez kilka minut na średnio małym ogniu; kilka razy obracamy. Wlewamy wywar z kurczaka i dodajemy marynatę. Mieszamy i patelnię częściowo przykrywamy. Dusimy kurczaka na małym ogniu przez 30 minut. Kiedy mięso się dusi, kroimy ostatnią limetkę w cienkie plasterki. Kolendrę płuczemy, osuszamy i oskubujemy listki. Próbujemy sos, czy dość słony, po czym przekładamy kurczaka wraz z cebulą na ogrzany półmisek. Polewamy sosem i ozdabiamy plasterkami limetki i listkami kolendry. Podajemy z ryżem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Kurczak z kardamonem: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: egzotyczna

Wersja do druku

Podobne do Kurczak z kardamonem przepisy:

  • Pieczony kurczak z limetkami
    Piersi z kury marynujemy w kwaskowatej, nieco egzotycznej zalewie i pieczemy w piekarniku. Zdrowo i smacznie (co nie zawsze idzie w parze).
  • Kurczak w sosie chipotle
    Szybka i prosta kolacja (lub obiad) z kawałków ciemnego kurczaczego mięsa, przyprawionego kminem rzymskim i papryczkami chipotle. Doskonałe z ryżem i kukurydzą. Można też mięso pokroić po upieczeniu w paski i podać jako nadzienie tortilli.
  • Grecki kurczak z cytryną i tymiankiem
    Oczywiście można takie udka upiec na grillu, ale to może, jak się ociepli...
  • Kurczak w mleku kokosowym z tajską bazylią
    Proste danie z małej ilości składników - lekkie, łatwe i przyjemne. Podajemy z ryżem basmati i jakimiś zielonymi warzywami.
  • Szybki kurczak w sosie curry
    Prościutkie curry - czasem miło jest zjeść coś, może i naiwnego w smaku, ale satysfakcjonującego w najwyższym stopniu. Taki jest właśnie ten kurczak - jeśli podamy go w głębokich miskach, na ryżu basmati, to można zapaść sobie w fotel przed telewizorem...




Podziel się linkiem:


Komentarze:

natalka, 2015-03-12 8:35:16
Na 6 osób wzięłabym 4 duże piersi (czyli 2 podwójne) - to jest mniej więcej ekwiwalent całego kurczaka. Może też dusiłabym mięso nieco krócej, bo nie ma kości...
Moja ocena: brak oceny

aga_b, 2015-03-11 12:54:51
chcialabym zamiast calego kurczaka zrobic same piersi - ile +/- dkg piersi powinnam wziac do reszty podanych skladnikow?
Moja ocena: brak oceny