W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Bhajis z marchewki z imbirem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Bhajis z marchewki z imbirem

Bjahis - czyli placki indyjskie, takie trochę jak nasze ziemniaczane (patrz: "!"3837"!")... Ale tym razem z marchewki z wschodnimi przyprawami - danie błyskawiczne, pyszne i niedrogie, co przecież - szczególnie w okresie okołoświątecznym - też jest nie do pogardzenia.

Kraj pochodzenia: Indie

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 400g marchewki
  • 50g świeżego imbiru
  • mała świeża papryczka chilli
  • 100g mąki z grochu włoskiego (gram)
  • łyżeczka garam masala
  • łyżeczka turmeriku
  • łyżeczka mielonego imbiru
  • łyżeczka nasion czarnuszki
  • 2 jajka
  • limetka
  • olej do smażenia

Bhajis z marchewki z imbirem - Opis przyrządzania:

Marchewkę obieramy, myjemy i osuszamy, po czym ścieramy na grubej tarce.
Imbir obieramy i ścieramy na drobnej tarce.
Papryczkę oczyszczamy z nasion, myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Robimy ciasto: do miski wsypujemy mąkę (jeśli nie mamy mąki z grochu włoskiego, czyli ciecierzycy, możemy użyć zwykłej lub razowej), dodajemy łyżeczkę soli, garam masala, turmerik i imbir; mieszamy.
Do mąki dodajemy jajka, starty imbir, papryczkę chilli oraz sok wyciśnięty z limetki. Mieszamy na gładkie ciasto.
Tuż przed smażeniem do ciasta dodajemy marchewkę i starannie mieszamy.
Na dużej patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju - tyle, żeby całe dno było pokryte tłuszczem i jeszcze ze 2 łyżki. Na gorący olej kładziemy porcje marchewkowej masy - powiedzmy łyżkę masy na każdy placek - i rozklepujemy na dość cienki placuszek. Smażymy po kilka minut z każdej strony, na średnim ogniu, aż usmażą się na złoto-brązowo (bierzemy poprawkę na kolor marchewki).
Usmażone placki odsączamy z tłuszczu na kilku warstwach papieru kuchennego.
Podajemy na gorąco, z raitą albo zwykłym jogurtem, chutneyami, kawałkami świeżego mango...

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Bhajis z marchewki z imbirem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: egzotyczna

Wersja do druku


Podobne do Bhajis z marchewki z imbirem przepisy:

  • Egzotyczna zupa z kalafiora
    Po indyjsku przyprawiona zupa z poczciwego, swojskiego kalafiora.
  • Warzywne bhajis (indyjskie racuszki) z migdałami
    Pyszne indyjskie racuszki z warzyw z rozmaitymi przyprawami. Podajemy na gorąco, póki są chrupiące.
  • Marynowana marchewka z Genui Marynowana marchewka z Genui
    Bardzo lubię ten włoski zwyczaj podawania rozmaitych zagryzek do drinka - czasem są to banalne chipsy czy orzeszki, częściej jednak zakąska jest bardziej rozbudowana, nieraz wręcz oryginalna. Na tym zdjęciu obok widzicie najlepszą chyba zagryzkę do prosecco, jaką w życiu jadłam - paski chrupkiej marchewki w ostrej, aromatycznej zalewie. Było to w zupełnie niepozornej knajpie, w małej uliczce w Genui, gdzie przycupnęliśmy z Mężem przy stoliku, by odzyskać siły po śpiesznym zwiedzaniu miasta w iście tropikalnej pogodzie... (Mąż oczywiście zeżarł chipsy).
  • Curry z bakłażanów
    Proste, lekkie, lecz satysfakcjonujące wegetariańskie curry, które podajemy z pachnącym ryżem basmati. Jeszcze lepszym dodatkiem byłoby indyjskie pieczywo: naan, chappati albo puri (poori)...
  • Chutney z marchewki i czosnku
    Świetny, ciemny chutney o konsystencji dżemu. Podajemy do wszelkich indyjskich curry, ale także do dojrzałych serów i wędlin. Zupełnie nieortodoksyjnie (ale w końcu nie da się zanegować kuchni fusion) podajemy do pasztetów.


Podziel się linkiem:




Komentarze: