W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Szybki kurczak w sosie curry

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Szybki kurczak w sosie curry

Prościutkie curry - czasem miło jest zjeść coś, może i naiwnego w smaku, ale satysfakcjonującego w najwyższym stopniu. Taki jest właśnie ten kurczak - jeśli podamy go w głębokich miskach, na ryżu basmati, to można zapaść sobie w fotel przed telewizorem...

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 500 g (1/2 kg) piersi z kurczaka bez skóry
  • 2 cebule
  • kawałek świeżego imbiru o długości 3 cm
  • 2 ząbki czosnku
  • olej z orzeszków ziemnych
  • łyżka dobrego proszku curry
  • puszka siekanych pomidorów w sosie własnym (400 g)
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • pęczek świeżej kolendry

Szybki kurczak w sosie curry - Opis przyrządzania:

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę o boku około 2 cm, usuwając przy okazji chrząstki i resztki tłuszczu. Cebule obieramy i drobno siekamy. Imbir obieramy i kroimy w cienkie paseczki. Czosnek obieramy i rozgniatamy na piure. W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Wrzucamy mięso i smażymy przez 5 minut, mieszając, na dużym ogniu. Wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy na bok. Do woka wrzucamy cebulę i smażymy przez 2 minuty, mieszając. Dodajemy imbir i czosnek i smażymy jeszcze ze 3 minuty. Wsypujemy curry, mieszamy, po czym dodajemy pomidory i usmażone kawałki kurczaka. Doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy 1/2 szklanki wody. Zagotowujemy na dużym ogniu, po czym dodajemy śmietanę. Mieszamy i gotujemy przez 20 minut na średnim ogniu, aż sos trochę zgęstnieje. Kolendrę myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Dodajemy do curry tuż przed podaniem. Podajemy z ryżem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Szybki kurczak w sosie curry: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Szybki kurczak w sosie curry przepisy:

  • Kurczak adobo (filipiński!) Kurczak adobo (filipiński!)
    Świetny kurczak w lekko kwaskowatym sosie z egzotyczną przyprawą *!*3552*!*. Robiłam to danie wielokrotnie, zawsze wszystkim smakowało.
  • Kurczak ze smardzami
    Absolutny luksus - piersi z kurczaka i świeże smardze zapiekamy pod przykrywką z ciasta francuskiego. Danie na wielkie okazje.
  • Kurczak z kardamonem
    Bardzo egzotyczny kurczak z dużą ilością przypraw - takie danie, co to czekam, żeby moi konserwatywni domownicy porozjeżdżali się na różne konferencje i obozy, a ja wtedy sproszę rozmaitych znajomych...
  • Kurczak w mleku kokosowym z tajską bazylią
    Proste danie z małej ilości składników - lekkie, łatwe i przyjemne. Podajemy z ryżem basmati i jakimiś zielonymi warzywami.
  • Perski kurczak z migdałami
    Smaczny kurczak w żółtym od szafranu słodko-kwaśnym sosie. Podajemy koniecznie z ryżem i jakąś sałatką, np. z cukinii.




Podziel się linkiem:


Komentarze: