W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kurczak w mleku kokosowym z tajską bazylią

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Kurczak w mleku kokosowym z tajską bazylią

Proste danie z małej ilości składników - lekkie, łatwe i przyjemne. Podajemy z ryżem basmati i jakimiś zielonymi warzywami.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 600 g piersi z kurczaka bez skóry
  • ząbek czosnku
  • cebula
  • 2 strączki kardamonu
  • olej z orzeszków ziemnych
  • sok z połowy cytryny
  • 200 ml wywaru z kurczaka
  • 250 ml (szklanka) mleka kokosowego
  • pęczek świeżej bazylii (najlepiej tajskiej)

Kurczak w mleku kokosowym z tajską bazylią - Opis przyrządzania:

Kurczaka pozbawiamy resztek chrząstek i tłuszczu, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę (taką na jeden kęs).
Czosnek i cebulę obieramy i drobno siekamy.
Kardamon rozgniatamy i wyjmujemy nasionka.
W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Na gorący wrzucamy (porcjami) kurczaka i smażymy, mieszając, aż się zarumieni. Wyjmujemy mięso z woka i odstawiamy na bok.
Teraz do woka wrzucamy kardamon i smażymy, mieszając, przez 2 minuty, po czym dodajemy czosnek z cebulą i smażymy, nadal mieszając, aż zmiękną i zaczną się złocić.
Wlewamy sok cytrynowy, wywar i mleko, solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Wkładamy mięso i gotujemy kolejne 10 minut.
Bazylię myjemy, osuszamy i oskubujemy listki. Tuż przed podaniem posypujemy kurczaka bazylią, po czym natychmiast podajemy z ryżem basmati.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Kurczak w mleku kokosowym z tajską bazylią: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Kurczak w mleku kokosowym z tajską bazylią przepisy:

  • Chiński kurczak cytrynowy
    Bardzo szybkie, bardzo proste, bardzo smaczne danie o chińskim pochodzeniu.
  • Kurczak z kardamonem
    Bardzo egzotyczny kurczak z dużą ilością przypraw - takie danie, co to czekam, żeby moi konserwatywni domownicy porozjeżdżali się na różne konferencje i obozy, a ja wtedy sproszę rozmaitych znajomych...
  • Polędwica z orzechami
    Bardzo efektowna i prosta (zarówno w przygotowaniu, jak i smaku) potrawa w dalekowschodnim duchu, typu stir-fry. Wszystkie składniki są w małych kawałkach, gotowanie jest więc kwestią kilku(nastu) minut. Mięso musi poleżeć trochę w marynacie - tym lepiej i dla niego i dla nas.
  • Szybki kurczak w sosie curry
    Prościutkie curry - czasem miło jest zjeść coś, może i naiwnego w smaku, ale satysfakcjonującego w najwyższym stopniu. Taki jest właśnie ten kurczak - jeśli podamy go w głębokich miskach, na ryżu basmati, to można zapaść sobie w fotel przed telewizorem...
  • Polędwiczki ze świeżym ananasem
    Brzmi strasznie banalnie, ale jest to naprawdę smaczne, słodko-kwaśne danie. Takie jakby "niemal egzotyczne", ale jeszcze nie całkiem... Podajemy z długoziarnistym ryżem i prostą sałatką z cykorii.


Podziel się linkiem:




Komentarze: