Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Szybki-kurczak-w-sosie-curry

Szybki kurczak w sosie curry

Prościutkie curry - czasem miło jest zjeść coś, może i naiwnego w smaku, ale satysfakcjonującego w najwyższym stopniu. Taki jest właśnie ten kurczak - jeśli podamy go w głębokich miskach, na ryżu basmati, to można zapaść sobie w fotel przed telewizorem...

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
500 g (1/2 kg) piersi z kurczaka bez skóry
2 cebule
kawałek świeżego imbiru o długości 3 cm
2 ząbki czosnku
olej z orzeszków ziemnych
łyżka dobrego proszku curry
puszka siekanych pomidorów w sosie własnym (400 g)
4 łyżki kwaśnej śmietany
pęczek świeżej kolendry

Opis przyrządzania:
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę o boku około 2 cm, usuwając przy okazji chrząstki i resztki tłuszczu. Cebule obieramy i drobno siekamy. Imbir obieramy i kroimy w cienkie paseczki. Czosnek obieramy i rozgniatamy na piure. W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Wrzucamy mięso i smażymy przez 5 minut, mieszając, na dużym ogniu. Wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy na bok. Do woka wrzucamy cebulę i smażymy przez 2 minuty, mieszając. Dodajemy imbir i czosnek i smażymy jeszcze ze 3 minuty. Wsypujemy curry, mieszamy, po czym dodajemy pomidory i usmażone kawałki kurczaka. Doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy 1/2 szklanki wody. Zagotowujemy na dużym ogniu, po czym dodajemy śmietanę. Mieszamy i gotujemy przez 20 minut na średnim ogniu, aż sos trochę zgęstnieje. Kolendrę myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Dodajemy do curry tuż przed podaniem. Podajemy z ryżem.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024