W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Surówka z kapusty i jabłek

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Surówka z kapusty i jabłek

Jeden z tysięcy wspaniałych amerykańskich przepisów na kapuściane surówki (coleslaws), dzięki którym z czystszym sumieniem możemy usiąść do soczystego steku na pół talerza lub hamburgera z bekonem, serem i majonezem...

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • marchewka
  • mała czerwona cebula
  • 2 chrupkie jabłka
  • 200 g poszatkowanej białej kapusty
  • 1/4 (ćwierć) szklanki dobrego octu z czerwonego wina
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki oleju kukurydzianego
  • 1/2 szklanki drobnych rodzynek (lub rodzynków)

Surówka z kapusty i jabłek - Opis przyrządzania:

Marchewkę obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na grubej tarce.
Czerwoną cebulę obieramy, kroimy najpierw pionowo na pół, po czym w cieniutkie plasterki.
Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę kroimy w cienkie plasterki, a potem w poprzek w zgrabne paseczki.
W dużej misce mieszamy marchewkę, cebulę, jabłka i kapustę.
Do garnuszka wlewamy ocet, dodajemy cukier, olej kukurydziany i ćwierć łyżeczki soli. Mieszamy. Stawiamy na małym ogniu i doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając. Gotujemy przez minutę, po czym zdejmujemy z ognia i wlewamy do miski z warzywami. Dodajemy rodzynki, starannie mieszamy i odstawiamy na pół godziny.
Przed podaniem surówkę jeszcze raz mieszamy i podajemy na zimno lub w temperaturze pokojowej.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Surówka z kapusty i jabłek: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Surówka z kapusty i jabłek przepisy:

  • Niemiecka czerwona kapustka
    W moich warzywkach czerwona kapusta pojawia się regularnie - nawet, jak na mój gust, nazbyt regularnie. Tak więc z konieczności szukam coraz to nowych sposobów jej wykorzystania. Ten niemiecki przepis jest doskonały - kapustka jest słodko-kwaśna i lekko chrupiąca.
  • Dwie kapusty z tymiankiem
    Słodko-kwaśna, czerwono-zielona jarzynka, dobry dodatek do pieczeni wieprzowej, kotletów lub pieczonej kiełbasy.
  • Jabłkowa zupa z niebieskim serem
    Zupa dla zuchwałych - zupełnie nowy smak, dla jednych znakomity, dla innych zaskakujący, dla jeszcze innych nie do przyjęcia. Ale nie wierz gębie, połóż na zębie, jak mawia starożytne przysłowie...
  • Włoska kapusta w śmietanie
    Solidna, treściwa jarzynka - ja tam nic już do niej nie potrzebuję, ale szczególnie głodni powinni upiec sobie kawałek ponacinanej kiełbasy i kilka kartofelków...
  • Chutney z czerwonej kapusty
    W moich warzywkach zdecydowanie nazbyt często pojawia się w zimie czerwona kapusta. Wiem, że to jest sezon, a kapusta ma masę witamin, mikroelementów i czegoś tam jeszcze, ale muszę non stop wymyślać jakieś nowe rzeczy, bo jak często można jeść duszoną lub w postaci sałatki?


Podziel się linkiem:




Komentarze: