W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Chutney z czerwonej kapusty

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przetwory

Chutney z czerwonej kapusty

W moich warzywkach zdecydowanie nazbyt często pojawia się w zimie czerwona kapusta. Wiem, że to jest sezon, a kapusta ma masę witamin, mikroelementów i czegoś tam jeszcze, ale muszę non stop wymyślać jakieś nowe rzeczy, bo jak często można jeść duszoną lub w postaci sałatki?

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 3-4 słoiki

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg czerwonej kapusty
  • 2 spore jabłka
  • 2 czerwone cebule
  • oliwa z oliwek
  • 600 ml octu malinowego
  • 200 ml octu balsamico
  • 400 g cukru
  • 4 łyżki miodu
  • 2 goździki
  • 2 laski cynamonu
  • 100 g świeżych żurawin

Chutney z czerwonej kapusty - Opis przyrządzania:

Kapustę obieramy z wierzchnich liści, wycinamy głąb, Kroimy kapustę w cienkie "piórka" i płuczemy na sicie, po czym osączamy.
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, usuwając gniazda nasienne.
Cebule obieramy i drobno siekamy.
W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy kapustę, jabłka i cebulę i smażymy, mieszając, przez kilka minut. Wlewamy ocet malinowy i balsamico. Dodajemy cukier, miód, goździki i cynamon. Doprowadzamy do wrzenia, mieszając, żeby cukier się rozpuścił.
Kiedy chutney się zagotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 40 minut - chutney powinien zgęstnieć. Dodajemy opłukane żurawiny - mogą to zresztą być inne czerwone owoce: jeżyny, maliny, jagody, świeże lub mrożone - i jeszcze raz zagotowujemy, na zwiększonym ogniu.
Gorący chutney przekładamy do wysterylizowanych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry nogami. Kiedy słoiki wystygną, wycieramy je z lepkich nacieków i naklejamy naklejki.
Chutney odstawiamy na kilka tygodni, aby dojrzał.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Chutney z czerwonej kapusty: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Chutney z czerwonej kapusty przepisy:

  • Czerwona kapusta wrednej Niemki Czerwona kapusta wrednej Niemki
    Tradycyjny niemiecki dodatek do świątecznej gęsi. A tytuł przepisu pochodzi stąd, że dostałam go od naprawdę paskudnej baby - wiecie, takiej, co mówi nieprzyjemne i złośliwe rzeczy z przylepionym do twarzy słodkim uśmiechem. Brr. Ale kapusta jest świetna, więc niech babie będzie!
  • Chutney z żurawin z pomarańczami
    Kompilacja amerykańskiego sosu żurawinowego i indyjskiego chutneyu. Słodko-kwaśne. Korzenne. Dobre.
  • Niemiecka czerwona kapustka
    W moich warzywkach czerwona kapusta pojawia się regularnie - nawet, jak na mój gust, nazbyt regularnie. Tak więc z konieczności szukam coraz to nowych sposobów jej wykorzystania. Ten niemiecki przepis jest doskonały - kapustka jest słodko-kwaśna i lekko chrupiąca.
  • Chutney z dyni
    Łagodny chutney o pięknej barwie.
  • Czerwona kapusta z jeżynami
    Bardzo pyszna czerwona kapustka, z nieoczekiwanym dodatkiem świeżych jeżyn. Zrobiłam ją niedawno (jako dodatek do porchetty) i była naprawdę bardzo smaczna. W przepisie używamy czerwonego octu winnego - ja go akurat nie miałam w domu, więc dolałam octu z marynowanych wiśni i sądzę, że można by tak samo zużyć ocet ze śliwek...




Podziel się linkiem:


Komentarze: