Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Surowka-z-kapusty-i-jablek

Surówka z kapusty i jabłek

Jeden z tysięcy wspaniałych amerykańskich przepisów na kapuściane surówki (coleslaws), dzięki którym z czystszym sumieniem możemy usiąść do soczystego steku na pół talerza lub hamburgera z bekonem, serem i majonezem...

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
marchewka
mała czerwona cebula
2 chrupkie jabłka
200 g poszatkowanej białej kapusty
1/4 (ćwierć) szklanki dobrego octu z czerwonego wina
3 łyżki brązowego cukru
2 łyżki oleju kukurydzianego
1/2 szklanki drobnych rodzynek (lub rodzynków)

Opis przyrządzania:
Marchewkę obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na grubej tarce.
Czerwoną cebulę obieramy, kroimy najpierw pionowo na pół, po czym w cieniutkie plasterki.
Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę kroimy w cienkie plasterki, a potem w poprzek w zgrabne paseczki.
W dużej misce mieszamy marchewkę, cebulę, jabłka i kapustę.
Do garnuszka wlewamy ocet, dodajemy cukier, olej kukurydziany i ćwierć łyżeczki soli. Mieszamy. Stawiamy na małym ogniu i doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając. Gotujemy przez minutę, po czym zdejmujemy z ognia i wlewamy do miski z warzywami. Dodajemy rodzynki, starannie mieszamy i odstawiamy na pół godziny.
Przed podaniem surówkę jeszcze raz mieszamy i podajemy na zimno lub w temperaturze pokojowej.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024