W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ser smażony

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Małe danie

Ser smażony

Ser smażony

Świetne danko, popularne w rozmaitych krajach szeroko pojętej Europy Środkowej. Na Słowacji "vyprazany syr" podają z sosem tatarskim, na Bałkanach z cytryną, zaś u nas doskonałym dodatkiem będą borówki lub żurawiny.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 400 g sera kaszkawaÅ‚ lub edamskiego
  • jajko
  • garść mÄ…ki
  • 2 garÅ›ci tartej buÅ‚ki
  • 1/2 szklanki (125 ml) oleju sÅ‚onecznikowego
  • gaÅ‚ka muszkatoÅ‚owa

Ser smażony - Opis przyrządzania:

Ser kroimy w 4 plastry (o grubości 1 cm). Na talerz wybijamy jajko i roztrzepujemy je widelcem. Na drugi talerz wysypujemy garść mąki, zaś na trzeci - tartą bułkę. Na dużej patelni mocno rozgrzewamy olej słonecznikowy. Plastry sera obtaczamy najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w tartej bułce. Opanierowane plastry sera wkłądamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy ser na ciemnozłoto. Uwaga, żeby nie spalić! Usmażony ser posypujemy świeżo startą gałką muszkatołową. Podajemy natychmiast, na sałacie, z borówkami i ćwiartkami cytryny.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Ser smażony: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Ser smażony przepisy:

  • OkoÅ„ morski po alzacku
    Bardzo fajny sposób na doskonałą rybę, jaką jest okoń morski. Fakt, tylko dla wielbicieli kminku, no ale tacy także są na świecie - a kminek doskonale pasuje do alzackiego sera Munster, który jest istotnym składnikiem sosu. Ja bardzo lubię kminek.
  • Ziemniaczane placuszki z serem
    Bardzo dietetyczne te placuszki nie są... No, co robić. Możemy zrobić je malutkie i podać do drinków, albo ciut większe i dać na obiad, może z jakimś sosem (pomidorowym) lub ćwiartkami cytryny do wyciskania. I jakąś zieleniną dla uciszenia wyrzutów sumienia.
  • Zapiekany makaron awaryjny Zapiekany makaron awaryjny
    Awaryjny? A co, nie tylko rodzina, ale i cała Europa choruje, to kto ma pójść po zakupy? Do tego makaronu wszystko mamy w domu, nawet resztki żółtego sera uda się zutylizować...
  • Sznycel wiedeÅ„ski Sznycel wiedeÅ„ski
    W ten sposób można smażyć także wieprzowinę, kurczaka i indyka, ale te prawdziwe sznycle wiedeńskie muszą być z cielęciny!
  • Borowiki po sycylijsku
    Oryginalny sposób podawania prawdziwków - lekko słono, lekko kwaśno i w dodatku w papilotach!




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: