Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ser-smazony
Ser smażony
Świetne danko, popularne w rozmaitych krajach szeroko pojętej Europy Środkowej. Na Słowacji "vyprazany syr" podają z sosem tatarskim, na Bałkanach z cytryną, zaś u nas doskonałym dodatkiem będą borówki lub żurawiny.
Rodzaj dania: Małe danie
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
400 g sera kaszkawał lub edamskiego
jajko
garść mąki
2 garści tartej bułki
1/2 szklanki (125 ml) oleju słonecznikowego
gałka muszkatołowa
Opis przyrządzania:
Ser kroimy w 4 plastry (o grubości 1 cm). Na talerz wybijamy jajko i roztrzepujemy je widelcem. Na drugi talerz wysypujemy garść mąki, zaś na trzeci - tartą bułkę. Na dużej patelni mocno rozgrzewamy olej słonecznikowy. Plastry sera obtaczamy najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w tartej bułce. Opanierowane plastry sera wkłądamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy ser na ciemnozłoto. Uwaga, żeby nie spalić! Usmażony ser posypujemy świeżo startą gałką muszkatołową. Podajemy natychmiast, na sałacie, z borówkami i ćwiartkami cytryny.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024