W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ziemniaczane placuszki z serem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Ziemniaczane placuszki z serem

Bardzo dietetyczne te placuszki nie są... No, co robić. Możemy zrobić je malutkie i podać do drinków, albo ciut większe i dać na obiad, może z jakimś sosem (pomidorowym) lub ćwiartkami cytryny do wyciskania. I jakąś zieleniną dla uciszenia wyrzutów sumienia.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 duże mączyste ziemniaki
  • 120 g sera cheddar
  • 2 łyżki mąki
  • jajko
  • ostra papryka (do smaku)
  • olej do smażenia (mniej więcej pół szklanki)

Ziemniaczane placuszki z serem - Opis przyrządzania:

Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w równe kawałki. Wkładamy do garnka, dodajemy pół łyżeczki soli i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Odcedzamy, odparowujemy i rozgniatamy tłuczkiem na gładkie piure.
Ser ścieramy na grubej tarce i dodajemy do ziemniaków. Wsypujemy mąkę, wbijamy jajko i dodajemy trochę ostrej papryki. Starannie mieszamy na gładkie ciasto i sprawdzamy pod kątem soli i papryki.
Na sporej patelni rozgrzewamy olej - powinno go być sporo, żeby placuszki miały się w czym smażyć. Z masy ziemniaczano-serowej robimy kulki, spłaszczamy je na placuszki i kładziemy na gorący olej. Smażymy z obu stron na rumiano, po czym odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym.
Podajemy na gorąco lub ciepło.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Ziemniaczane placuszki z serem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Ziemniaczane placuszki z serem przepisy:

  • Oładki z ziemniaków
    Z wiejskiej kuchni.
  • Placuszki kukurydziane z kokosem
    Zabawne smażone placuszki z azjatyckim sosem do maczania. Dobre jako pogryzka przed telewizorem lub nieduża przystawka przed kolacją o dalekowschodnim pochodzeniu.
  • Placuszki z dorsza Placuszki z dorsza
    Jest to jedno z moich ulubionych anglosaskich dań - takie placuszki niczym nie przypominają osławionych "kotletów rybnych" PRLu. Biała rybka, z niedużą ilością ziemniaków, ze świeżymi ziołami... wszystko razem wymieszane i usmażone na złoto. Idealnym dodatkiem będzie *!*3401*!* lub *!*2017*!* (dla dbających o poświąteczną linię) i ćwiartki cytryny. A - zupełnie niezłe są też na zimno.
  • Placuszki z białej ryby
    Popularne danie brytyjskiej i amerykańskiej kuchni, notabene bardzo smaczne i mało kłopotliwe w przygotowaniu. Jak wiele dań tego typu powstało w celu utylizacji resztek - konkretnie ziemniaków i gotowanej (pieczonej) ryby.
  • Amerykańskie placuszki
    Klasyczne naleśniki amerykańskie, podawane najchętniej na śniadanie lub brunch. Najbardziej tradycyjnie jada się je z syropem klonowym i smażonym bekonem.


Podziel się linkiem:




Komentarze: