W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sałatka z soczewicy z jajkiem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Sałatka z soczewicy z jajkiem

Sałatka-posiłek z mojej ulubionej brązowej soczewicy. Najlepsza do tego celu jest francuska soczewica z Puy lub doskonała, drobna soczewica z włoskiej Umbrii.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 400 g soczewicy
  • listek laurowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • 150 g wędzonego boczku w cienkich plasterkach
  • 100 g wyłuskanych orzechów włoskich
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki oleju z orzechów włoskich
  • 3 łyżki dobrego czerwonego octu winnego
  • łyżka musztardy z Dijon
  • płynny miód (do smaku)

Sałatka z soczewicy z jajkiem - Opis przyrządzania:

Wrzucamy soczewicę do garnka, dodajemy listek laurowy i ząbki czosnku (w skórce). Wlewamy tyle wody, żeby sięgała 2-3 cm ponad powierzchnię soczewicy i dosypujemy łyżeczkę soli. Stawiamy garnek na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy jakieś pół godziny, aż soczewica będzie miękka, ale się nie rozgotuje. W czasie, gdy soczewica się gotuje, gotujemy jajka na twardo - czyli 8-10 minut od zagotowania się wody. Jajka studzimy w zimnej wodzie, obieramy ze skorupek i kroimy w ćwiartki. Boczek smażymy na teflonowej patelni, aż będzie chrupki i ciemnozłoty. Odsączamy na papierze kuchennym. Włoskie orzechy grubo siekamy. Robimy też sos: ukręcamy razem 2 łyżki oliwy, olej z orzechów, ocet winny i musztardę. Dodajemy miód do smaku i trochę soli wraz z pieprzem. Ugotowaną soczewicę odcedzamy, usuwamy listek laurowy i ząbki czosnku. Gorącą soczewicę mieszamy z sosem i odstawiamy do wystygnięcia. Do soczewicy dodajemy orzechy, mieszamy i rozdzielamy pomiędzy 4 talerze. Na wierzchu kładziemy ćwiartki jajek i plasterki usmażonego boczku.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Sałatka z soczewicy z jajkiem: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Sałatka z soczewicy z jajkiem przepisy:

  • Owerniacka sałatka z soczewicy (oczywiście z Puy)
    Soczewica z owerniackiego Puy - drobna i ciemnozielona - jest uważana za najlepszą na świecie i chroniona jest apelacją AOC. Apelacja, czy nie, soczewica jest naprawdę znakomita, więc szczerze polecam tę popularną w Owernii sałatkę!
  • Soczewica jako jarzynka do mięsa
    W noworocznym czasie powinno się jeść dużo soczewicy - tak twierdzą Włosi (konkretnie jedzą oni soczewicę w sam Nowy Rok, ale możemy chyba to rozszerzyć). Każde ziarenko symbolizuje bowiem złotą monetę - a to każdemu się przyda w czasach zagrożenia spowolnieniem gospodarki.
  • Ziołowa sałatka z soczewicą
    Taka treściwa sałatka starcza za całą kolację (plus pieczywko, rzecz jasna). Możemy też zabrać ją na piknik (w plastikowym, dobrze zamykanym pojemniku), zwłaszcza, że najwygodniej je się ją łyżką!
  • Dal z zielonej soczewicy z cebulką
    Sabud dal, danie z zielonej soczewicy z dużą ilością typowych dla Indii przypraw, jest świetnym i zdrowym (strączkowe!) daniem obiadowym dla każdego, kto nie przepada za mięsem. Jak zwykle - długa lista składników, za to samo przygotowanie - banalnie proste. Dal podajemy z indyjskim pieczywem, np. parathą, naan lub roti (uwielbiam wszystkie indyjskie placki!).
  • Burger z kręgu kultury indyjskiej
    I wegetarianie mają prawo do swoich burgerów.




Podziel się linkiem:


Komentarze: