Absolutnie klasyczna zapiekanka, doskonała w zimie, po nartach czy spacerze. Ikona francuskiej kuchni wiejskiej, cel kulinarnych pielgrzymek turystów z całego świata.
Kraj pochodzenia: Francja - Sabaudia
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Sabaudzkie ziemniaki - Opis przyrzÄ…dzania:
Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w cienkie plasterki. Wysypujemy na ściereczkę i osuszamy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Formę do zapiekania (ceramiczną, szklaną lub kamionkową) nacieramy przeciętym na pół ząbkiem czosnku - zazwyczaj, zupełnie nieortodoksyjnie, zostawiam połówki czosnku wśród ziemniaków, ale zasadniczo pownno się je wyrzucić. Formę smarujemy łyżką masła. Do formy wkładamy plasterki ziemniaków, przesypując solą, pieprzem, tartym serem i świeżo startą gałką muszkatołową. Mleko podgrzewamy w garnku i gorącym polewamy ziemniaki. Na wierzchu kładziemy resztę masła w malutkich kawałkach. Wstawiamy formę do piekarnika i pieczemy co najmniej godzinę, aż ziemniaki będą miękkie (sprawdzamy nożem) i dobrze rumiane z wierzchu - jeśli rumienią się za szybko, przykrywamy folią aluminiową. Podajemy prosto z piekarnika, w tym samym naczyniu, w którym się zapiekały.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Sabaudzkie ziemniaki: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |