W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ziemniaki zapiekane z parmezanem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Ziemniaki zapiekane z parmezanem

Wariacja na temat sabaudzkich ziemniaków, ale z nietypowym dodatkiem parmezanu. Bardzo udany dodatek do kaczki lub pieczonej polędwicy wołowej. Do jagnięciny też pasuje.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 800 g ziemniaków o zwartym miąższu
  • 2 łyżki masła
  • 150 g gęstej kwaśnej śmietany
  • 150 g kremowej śmietanki
  • żółtko
  • 60 g świeżego parmezanu
  • gałka muszkatołowa

Ziemniaki zapiekane z parmezanem - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Nastawiamy duży garnek osolonej wody. Ziemniaki cienko obieramy, płuczemy i osuszamy. Kroimy w równe plasterki o grubości około pół cm, po czym wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy przez minutę, odcedzamy na sicie, przelewamy zimną wodą i osączamy.
Owalną formę do zapiekania smarujemy łyżką masła. Plasterki ziemniaków układamy w formie tak, by zachodziły na siebie - czyli dachówkowato.
Mieszamy razem kwaśną śmietanę, kremową śmietankę i żółtko na gładki sos. Parmezan ścieramy na tarce, 2/3 dodajemy do sosu. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sosem równomiernie polewamy ziemniaki. Resztę masła kroimy w kawałeczki i rozkładamy na wierzchu kartofli. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 45 minut do godziny - zapiekanka powinna ładnie przyrumienić się z wierzchu.
Podajemy prosto z pieca, jako dodatek do mięsa lub samodzielne danie - wówczas z sałatą.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Ziemniaki zapiekane z parmezanem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Ziemniaki zapiekane z parmezanem przepisy:

  • Tarta ze świeżym szpinakiem
    Nadzienie do tarty - ze świeżego szpinaku, ziemniaków i anchois - jest dostatecznie eleganckie, by można było to danie podać gościom.
  • Ziemniaki z cytryną
    Świetny dodatek do białej ryby.
  • "Przyjęciowa" sałatka z ziemniaków
    Prosta i bardzo smaczna sałatka z ziemniaków, z sosem majonezowo-jogurtowym. Doskonała jako dodatek do rozmaitych kiełbasek, żeberek i szaszłyków z grilla.
  • Zapiekane ziemniaki z porami
    Uwielbiam duszone pory i uwielbiam zapiekane ziemniaki (zwłaszcza te rumiane plasterki na wierzchu...). A w tej zapiekance mam i jedno i drugie. Dobre danie na bezmięsny dzień. Jeśli pokroimy zapiekankę w mniejsze porcje, świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięsa lub ryby.
  • Zapiekanka z ziemniaków i cukinii
    Nowoczesna wariacja na temat ziemniaków sabaudzkich (*!*2024*!*) - sycące, bezmięsne danie, doskonałe na obiad lub kolację, z miską sałaty z winegretem.


Podziel się linkiem:




Komentarze: