Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sabaudzkie-ziemniaki
Sabaudzkie ziemniaki
Absolutnie klasyczna zapiekanka, doskonała w zimie, po nartach czy spacerze. Ikona francuskiej kuchni wiejskiej, cel kulinarnych pielgrzymek turystów z całego świata.
Rodzaj dania: Dodatek
Kraj pochodzenia: Francja - Sabaudia
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
1 kg ziemniaków o zwartym miąższu
ząbek czosnku
2 łyżki masła
szklanka mleka
60 g startego gruyera
gałka muszkatołowa
Opis przyrządzania:
Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w cienkie plasterki. Wysypujemy na ściereczkę i osuszamy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Formę do zapiekania (ceramiczną, szklaną lub kamionkową) nacieramy przeciętym na pół ząbkiem czosnku - zazwyczaj, zupełnie nieortodoksyjnie, zostawiam połówki czosnku wśród ziemniaków, ale zasadniczo pownno się je wyrzucić. Formę smarujemy łyżką masła. Do formy wkładamy plasterki ziemniaków, przesypując solą, pieprzem, tartym serem i świeżo startą gałką muszkatołową. Mleko podgrzewamy w garnku i gorącym polewamy ziemniaki. Na wierzchu kładziemy resztę masła w malutkich kawałkach. Wstawiamy formę do piekarnika i pieczemy co najmniej godzinę, aż ziemniaki będą miękkie (sprawdzamy nożem) i dobrze rumiane z wierzchu - jeśli rumienią się za szybko, przykrywamy folią aluminiową. Podajemy prosto z piekarnika, w tym samym naczyniu, w którym się zapiekały.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024