W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Piure ziemniaczane na ostro

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Piure ziemniaczane na ostro

Piure dla wszystkich wielbicieli zdecydowanych smaków. Pasuje do mięsa z grilla - świetne z dobrze przyprawioną karkówką - a także do rozmaitych postaci łososia, któremu dodaje nieco charakteru.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg mączystych ziemniaków
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 3 zielone papryczki chilli (najlepiej jalapeno)
  • mały pęczek świeżej kolendry
  • oliwa z oliwek
  • cytryna

Piure ziemniaczane na ostro - Opis przyrządzania:

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w równej wielkości kawałki. Wkładamy je do garnka, zalewamy osolonym wrzątkiem i stawiamy na ogniu. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie, czyli jakiś kwadrans - może trochę dłużej.
W tak zwanym międzyczasie obieramy czosnek i kroimy go w cienkie plasterki.
Papryczki kroimy wzdłuż na pół, usuwamy ogonki i gniazda nasienne, płuczemy i kroimy w plasterki.
Kolendrę płuczemy, osuszamy i siekamy.
W garnku rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Wrzucamy czosnek i papryczki i smażymy-dusimy na małym ogniu, aż czosnek zacznie się rumienić.
Ugotowane ziemniaki odcedzamy, chwilę odparowujemy, po czym rozgniatamy na piure.
Tłuczone ziemniaki wkładamy do garnka z czosnkiem i papryczką, mieszamy i doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Dodajemy kolendrę, jeszcze raz mieszamy i podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Piure ziemniaczane na ostro: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Piure ziemniaczane na ostro przepisy:

  • Piure ziemniaczane z papryczkami piquillos
    Jeden z wielu znakomitych hiszpańskich sposobów na przyprawienie zwykłego piure z ziemniaków. Podajemy takie ziemniaki do ryby lub mięsa z grilla, ale także jako tapa - w małych glinianych miseczkach, skropione oliwą.
  • Tażin z ziemniaków z szafranem
    Doskonały wegetariański tażin z aromatycznymi przyprawami. Podajemy jak każdy tażin - z kuskusem.
  • Fasolka urad z mlekiem kokosowym
    Nie jestem do końca przekonana, czy w Indiach dodano by do tego dania mleko kokosowe - zasadniczo łuskaną fasolkę urad (zwaną też białą soczewicą) gotuje się po prostu w wodzie, z różnymi przyprawami. Kiedyś jednak dolałam do niej resztkę mleka kokosowego, które zostało po jakimś innym daniu i okazało się, że delikatny posmak kokosa świetnie fasolce robi!
  • Tajska sałatka z zielonych warzyw
    Naładowana witaminami i antyutleniaczami (czytaj: bardzo zdrowa), a przy okazji pyszna sałatka z lekko ostrym, tajskim w charakterze sosem. Na przystawkę dzielimy sałatkę na cztery talerze. Jeśli jednak mamy zamiar zjeść ją jako samodzielne danie lunchowe, starczy nam na dwie porcje (o ile akurat się nie odchudzamy, dobrze byłoby dodać jakieś węglowodany...).
  • Sabzi z kalafiora i ziemniaków Sabzi z kalafiora i ziemniaków
    Doskonały wegetariański obiad - świetny przykład na to, jak odrobina przypraw (kmin rzymski, imbir i turmerik) zupełnie zmienia charakter produktów swojskich i doskonale znanych (kalafior, ziemniaki, czosnek, pasta pomidorowa...).


Podziel się linkiem:




Komentarze: