Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Piure-ziemniaczane-na-ostro

Piure ziemniaczane na ostro

Piure dla wszystkich wielbicieli zdecydowanych smaków. Pasuje do mięsa z grilla - świetne z dobrze przyprawioną karkówką - a także do rozmaitych postaci łososia, któremu dodaje nieco charakteru.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg mączystych ziemniaków
3 duże ząbki czosnku
3 zielone papryczki chilli (najlepiej jalapeno)
mały pęczek świeżej kolendry
oliwa z oliwek
cytryna

Opis przyrządzania:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w równej wielkości kawałki. Wkładamy je do garnka, zalewamy osolonym wrzątkiem i stawiamy na ogniu. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie, czyli jakiś kwadrans - może trochę dłużej.
W tak zwanym międzyczasie obieramy czosnek i kroimy go w cienkie plasterki.
Papryczki kroimy wzdłuż na pół, usuwamy ogonki i gniazda nasienne, płuczemy i kroimy w plasterki.
Kolendrę płuczemy, osuszamy i siekamy.
W garnku rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Wrzucamy czosnek i papryczki i smażymy-dusimy na małym ogniu, aż czosnek zacznie się rumienić.
Ugotowane ziemniaki odcedzamy, chwilę odparowujemy, po czym rozgniatamy na piure.
Tłuczone ziemniaki wkładamy do garnka z czosnkiem i papryczką, mieszamy i doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Dodajemy kolendrę, jeszcze raz mieszamy i podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024