W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Fasolka urad z mlekiem kokosowym

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne

Fasolka urad z mlekiem kokosowym

Nie jestem do końca przekonana, czy w Indiach dodano by do tego dania mleko kokosowe - zasadniczo łuskaną fasolkę urad (zwaną też białą soczewicą) gotuje się po prostu w wodzie, z różnymi przyprawami. Kiedyś jednak dolałam do niej resztkę mleka kokosowego, które zostało po jakimś innym daniu i okazało się, że delikatny posmak kokosa świetnie fasolce robi!

Kraj pochodzenia: Indie

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 300 g łuskanej fasolki urad (białej)
  • łyżeczka turmeriku
  • łyżka mielonej kolendry
  • łyżka pokruszonej ostrej papryki
  • szklanka mleka kokosowego
  • 7 ząbków czosnku
  • kawałek świeżego imbiru o długości 5 cm
  • duża cebula
  • 2 zielone papryczki chilli
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • łyżka nasion kminu rzymskiego
  • garść siekanej świeżej kolendry do posypania

Fasolka urad z mlekiem kokosowym - Opis przyrządzania:

Fasolkę urad (łuskaną i łamaną, o kremowym kolorze) wsypujemy na sito i przepłukujemy pod strumieniem zimnej wody. Przekładamy do miski i zalewamy wodą tak, by sięgała ponad fasolkę. Odstawiamy na 2 godziny do namoczenia.
Namoczoną fasolkę osączamy na sicie i wsypujemy do garnka. Dodajemy turmerik, kolendrę i paprykę, wlewamy 2 szklanki wody i wsypujemy łyżeczkę soli. Mieszamy i stawiamy na średnim ogniu. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez mniej więcej kwadrans, aż fasolka będzie prawie miękka, a woda niemal całkiem odparuje. Wtedy dolewamy mleko kokosowe i gotujemy jeszcze z 5 minut.
W tak zwanym międzyczasie obieramy czosnek i imbir i kroimy w mniejsze kawałki. Wkładamy do porcelanowego lub kamiennego moździerza, dosypujemy płaską łyżeczkę soli i rozcieramy na gładkie piure.
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
Papryczki myjemy, odcinamy ogonki i kroimy w cienkie plasterki (razem z nasionkami, danie powinno być pikantne!).
Wlewamy olej na patelnię i stawiamy na sporym ogniu. Kiedy będzie gorący, wsypujemy kmin rzymski i smażymy, aż zacznie strzelać. Teraz dodajemy imbir z czosnkiem, cebulę i papryczki, mieszamy i smażymy, nadal na sporym ogniu, aż cebula będzie rumiana.
Usmażoną cebulę dodajemy do fasolki i delikatnie mieszamy.
Gotowe danie posypujemy kolendrą i podajemy z indyjskimi chlebkami i jakimś smacznym chutneyem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Fasolka urad z mlekiem kokosowym: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Fasolka urad z mlekiem kokosowym przepisy:

  • Fasola mungo (urad) z jogurtem Fasola mungo (urad) z jogurtem
    Moja ulubiona indyjska fasolka - w gęstym sosie, lekko pikantna dzięki papryczkom chilli, pachnąca kminem, czosnkiem i kolendrą. Gotowe danie podprawiamy jogurtem i podajemy z ryżem lub plackami. Przepis pochodzi z fascynującej książki "Cooking with my Indian mother-in-law", autorzy: Simon Daley i Roshan Hirani. (na zdjęciu widzicie fasolkę jeszcze przed dodaniem jogurtu)
  • Sałatka z zielonej fasolki z Bali
    Lista składników, jak to zwykle przy egzotycznych przepisach bywa, jest długa, ale zazwyczaj mamy większość tych składników w domu. No, może trzeba kupić pastę krewetkową i świeży kokos... A czy ta sałatka jest naprawdę z Bali? A kto to sprawdzi? ;-)
  • Zupa kokosowa z krabem
    Lubię każdą zupę z mlekiem kokosowym - z kurczakiem, rybą, krewetkami... Zupa z krabem jest solidnym daniem, które powinno starczyć nam na obiad.
  • Tajskie curry z krewetkami
    Jedno z moich ulubionych dań. Mleko kokosowe, krewetki, ostre tajskie curry i kawałki ziemniaczków - mmm...
  • Szybkie curry z kurczaka
    Gotowe pasty curry to odpowiedź na modły wszystkich zapracowanych wielbicieli kuchni dalekowschodniej. Dzięki nim możemy mieć pachnące curry na stole w niecałe pół godziny. Trzeba tylko pamiętać, żeby ugotować ryż!


Podziel się linkiem:




Komentarze: