W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pieczone buraczki z jajkiem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Pieczone buraczki z jajkiem

Świąteczna sałatka w szokujących kolorach: ciemnoczerwonym, białym, żółtym, zielonym i różowym. Bardzo smaczna

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 nieduże buraczki
  • 5 jajek
  • 4 gałązki świeżej kolendry
  • oliwa z oliwek
  • 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki octu z cydru
  • garść rzeżuchy

Pieczone buraczki z jajkiem - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Buraczki szorujemy pod strumieniem zimnej wody, osuszamy i zawijamy w folię aluminiową (razem, w jedną paczkę). Wstawiamy do piekarnika na mniej więcej godzinę, aż buraczki będą miękkie. Wyjmujemy, trochę studzimy, po czym obieramy ze skórki. Każdy buraczek kroimy w ósemki.
W tak zwanym międzyczasie gotujemy jajka na twardo, studzimy w zimnej wodzie i obieramy ze skorupek. 4 jajka kroimy wzdłuż na ćwiartki, ostatnie jajko drobno siekamy.
Kolendrę płuczemy, osuszamy i drobno siekamy. Mieszamy z posiekanym jajkiem, łyżeczką oliwy, solą i pieprzem do smaku.
Jogurt mieszamy z octem i łyżką oliwy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Buraczki i jajka układamy na białym dużym talerzu, polewamy sosem i posypujemy siekanym jajkiem z kolendrą. Na wierzch kładziemy rzeżuchę i podajemy.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Pieczone buraczki z jajkiem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Pieczone buraczki z jajkiem przepisy:

  • Pory z kaparami i jajkiem
    Znakomity dodatek do białej ryby - mięciutkie pory i sos z dodatkiem złocistego oleju rzepakowego (trzeba tylko użyć olej z pierwszego tłoczenia). Takie pory można też podać na przystawkę lub jako dodatek do rozmaitych postaci wieprzowiny (pieczony boczek, gotowana golonka).
  • Winegret z jajkiem
    Solidny sos do trwalszych sałat - lodowej, radicchio, rzymskiej, endywii.
  • Sos chrzanowy z jajkiem
    Jeszcze jeden sos chrzanowy w naszym portalu - na co dzień i od święta; na Wigilię, Boże Narodzenie i Nowy Rok. Na Wielkanoc też.
  • Sałatka z soczewicy z jajkiem
    Sałatka-posiłek z mojej ulubionej brązowej soczewicy. Najlepsza do tego celu jest francuska soczewica z Puy lub doskonała, drobna soczewica z włoskiej Umbrii.
  • Ragout wiosenne z jajkiem
    Świetna letnia kolacja (lub lunch) - ciepłe ragout z młodych warzyw, z bazyliowym sosem i jajkiem w koszulce. Podajemy z młodymi kartofelkami lub świeżym razowym chlebem.


Podziel się linkiem:




Komentarze: