Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pieczone-buraczki-z-jajkiem

Pieczone buraczki z jajkiem

Świąteczna sałatka w szokujących kolorach: ciemnoczerwonym, białym, żółtym, zielonym i różowym. Bardzo smaczna

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 nieduże buraczki
5 jajek
4 gałązki świeżej kolendry
oliwa z oliwek
200 ml gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki octu z cydru
garść rzeżuchy

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Buraczki szorujemy pod strumieniem zimnej wody, osuszamy i zawijamy w folię aluminiową (razem, w jedną paczkę). Wstawiamy do piekarnika na mniej więcej godzinę, aż buraczki będą miękkie. Wyjmujemy, trochę studzimy, po czym obieramy ze skórki. Każdy buraczek kroimy w ósemki.
W tak zwanym międzyczasie gotujemy jajka na twardo, studzimy w zimnej wodzie i obieramy ze skorupek. 4 jajka kroimy wzdłuż na ćwiartki, ostatnie jajko drobno siekamy.
Kolendrę płuczemy, osuszamy i drobno siekamy. Mieszamy z posiekanym jajkiem, łyżeczką oliwy, solą i pieprzem do smaku.
Jogurt mieszamy z octem i łyżką oliwy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Buraczki i jajka układamy na białym dużym talerzu, polewamy sosem i posypujemy siekanym jajkiem z kolendrą. Na wierzch kładziemy rzeżuchę i podajemy.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024