W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ogórkowe kostki lodu

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Ogórkowe kostki lodu

Zielone kostki lodu, doskonałe do Krwawej Mary, Dziewiczej Mary, Mańki Wegetarianki, gazpacho...

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • ogórek
  • 15 listków świeżej mięty
  • 50 g cukru

Ogórkowe kostki lodu - Opis przyrządzania:

Ogórek myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Listki mięty myjemy, osuszamy i połowę dodajemy do ogórka. Wkładamy do malaksera lub blendera i miksujemy na piure.
Cukier wsypujemy do garnuszka, dodajemy szklankę wody i stawiamy na ogniu. Doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając, żeby cukier się rozpuścił. Kiedy syrop się zagotuje, zdejmujemy z ognia, dodajemy resztę mięty, przykrywamy i odstawiamy na pół godziny. Przelewamy przez sitko, łączymy z ogórkowym piure i starannie mieszamy. Wlewamy do plastikowego pudełka i wstawiamy do zamrażalnika na mniej więcej godzinę - masa powinna zamarznąć po brzegach na grubość 1 cm. Miksujemy masę mikserem i przelewamy do foremek do lodu. Wstawiamy z powrotem do zamrażalnika na kilka godzin, aż lód zupełnie zamarznie.
Podajemy do drinków, takich jak: Dziewicza Mary, Mańka Wegetarianka lub zimnych zup: Chłodnik "Bloody Mary" czy Gazpacho.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Ogórkowe kostki lodu: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Ogórkowe kostki lodu przepisy:

  • Krem czekoladowy
    Krem pieczony w bain marie ma zawsze bardzo delikatną, jedwabistą konsystencję... W tym przepisie wszystko zależy od jakości czarnej czekolady, postarajmy się więc o jak najlepszą.
  • Chłodnik z melona i ogórka
    Lekka i delikatna zimna zupa, przyjemnie zaostrzona imbirem i limetką. Doskonała na naprawdę upalny dzień.
  • Napój ananasowo-imbirowy
    Słodko-ostry, egzotyczny, odświeżający napój z Wybrzeża Kości Słoniowej! Dla oszczędnych - do napoju używamy tylko skórkę, miąższ zjadamy po prostu na deser.
  • Mintada czyli napój miętowy
    Orzeźwia w nawet najbardziej upalny dzień. Przepis doskonały dla tych, którzy właśnie kupili sobie wyciskarkę do cytrusów i chcą ją natychmiast wypróbować.
  • Piure z bakłażanów z tureckim jogurtem
    Naprawdę pyszne piure, które podajemy wraz z innymi bliskowschodnimi mezze i arabskim płaskim chlebkiem.


Podziel się linkiem:




Komentarze: