W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Mintada czyli napój miętowy

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Napój

Mintada czyli napój miętowy

Orzeźwia w nawet najbardziej upalny dzień. Przepis doskonały dla tych, którzy właśnie kupili sobie wyciskarkę do cytrusów i chcą ją natychmiast wypróbować.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • szklanka soku z różowych grejpfrutów
  • 1/2 szklanki soku z limetek
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • szklanka liści świeżej mięty
  • lód

Mintada czyli napój miętowy - Opis przyrządzania:

Cukier wsypujemy do rondelka i dolewamy szklankę wody. Podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Syrop przelewamy do miski. Dodajemy 2 szklanki zimnej wody, sok pomarańczowy, sok z różowych grejpfrutów, sok z limetek oraz sok z cytryny. Dodajemy liście mięty, podarte na drobne kawałki. Wszystko dobrze mieszamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, żeby mintada była rzeczywiście zimna. Podajemy napój z kostkami lodu.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Mintada czyli napój miętowy: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Mintada czyli napój miętowy przepisy:

  • Różowa sałatka z krewetek
    Konkretnie różowo-zielona sałatka z tajskim sosem i limetkami. Lekka i pyszna.
  • Salsa verde czyli zielony sos
    Zarówno Hiszpania, jak i Włochy mają w swoim repertuarze zielony sos, a właściwie rozliczne jego odmiany. Gęsta mieszanka ziół, oliwy i rozmaitych pikantnych dodatków pasuje do ryb i owoców morza, mięsa z grilla, gotowanych warzyw... Można też po prostu zwyczajnie maczać w nim kawałki chleba.
  • Syrop imbirowo-cytrynowy
    Uniwersalny słodki syrop o lekko pikantnym smaku. Robimy z niego lemoniadę, dolewamy do herbaty lub polewamy nim lody.
  • Zupa z zielonego groszku z miętowym pesto
    Zestawienie barw w tej zupie naprawdę podnosi na duchu - soczysta zieleń groszku i ciemny odcień miętowego pesto. I wszystko to do osiągnięcia w samym środku zimy!
  • Napój ananasowo-imbirowy
    Słodko-ostry, egzotyczny, odświeżający napój z Wybrzeża Kości Słoniowej! Dla oszczędnych - do napoju używamy tylko skórkę, miąższ zjadamy po prostu na deser.




Podziel się linkiem:


Komentarze: