Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ogorkowe-kostki-lodu

Ogórkowe kostki lodu

Zielone kostki lodu, doskonałe do Krwawej Mary, Dziewiczej Mary, Mańki Wegetarianki, gazpacho...

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
ogórek
15 listków świeżej mięty
50 g cukru

Opis przyrządzania:
Ogórek myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Listki mięty myjemy, osuszamy i połowę dodajemy do ogórka. Wkładamy do malaksera lub blendera i miksujemy na piure.
Cukier wsypujemy do garnuszka, dodajemy szklankę wody i stawiamy na ogniu. Doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając, żeby cukier się rozpuścił. Kiedy syrop się zagotuje, zdejmujemy z ognia, dodajemy resztę mięty, przykrywamy i odstawiamy na pół godziny. Przelewamy przez sitko, łączymy z ogórkowym piure i starannie mieszamy. Wlewamy do plastikowego pudełka i wstawiamy do zamrażalnika na mniej więcej godzinę - masa powinna zamarznąć po brzegach na grubość 1 cm. Miksujemy masę mikserem i przelewamy do foremek do lodu. Wstawiamy z powrotem do zamrażalnika na kilka godzin, aż lód zupełnie zamarznie.
Podajemy do drinków, takich jak: Dziewicza Mary, Mańka Wegetarianka lub zimnych zup: Chłodnik "Bloody Mary" czy Gazpacho.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024