W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Piure z bakłażanów z tureckim jogurtem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Piure z bakłażanów z tureckim jogurtem

Naprawdę pyszne piure, które podajemy wraz z innymi bliskowschodnimi mezze i arabskim płaskim chlebkiem.

Kraj pochodzenia: Turcja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 600 g bakłażanów
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • 7 łyżek tureckiego jogurtu naturalnego
  • łyżeczka suszonej mięty
  • szczypta szafranu
  • łyżeczka cukru

Piure z bakłażanów z tureckim jogurtem - Opis przyrządzania:

Bakłażany myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy miąższ w kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy 4 łyżki oliwy, wrzucamy czosnek i dusimy na małym ogniu, aż zacznie się leciutko złocić. Dodajemy kostki bakłażana, zwiększamy ogień i smażymy, mieszając, przez kilka chwil. Dolewamy trochę wody i dusimy, aż woda wsiąknie w bakłażany. Znów dolewamy trochę wody i czekamy, aż wsiąknie w warzywa. Kiedy bakłażany przestan już wchłaniać wodę, dolewamy jej tyle, żeby na dnie garnka była cienka warstwa płynu. Garnek nakrywamy i gotujemy bakłażany przez 20 minut, aż będą zupełnie miękkie i zaczną się rozpadać. Zdejmujemy przykrywkę, zwiększamy ogień i gotujemy, mieszając, aż woda wyparuje. Zdejmujemy garnek z ognia i czekamy, aż bakłażany wystygną. Zimne warzywa przekładamy do malaksera lub blendera i miksujemy na gładkie piure. Dodajemy łyżkę soku z cytryny, jogurt i trochę soli i pieprzu do smaku. Suszoną miętę rozcieramy w rękach na proszek i dodajemy do bakłażanów. Szafran rozkruszamy z cukrem (np. w moździerzu) i rozpuszczamy w łyżce ciepłej wody. Dodajemy do bakłażanów i wszystko dobrze mieszamy. Sprawdzamy smak - może jeszcze trochę soku z cytryny, soli lub pieprzu... Przekładamy piure do miski i skrapiamy z wierzchu oliwą.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Piure z bakłażanów z tureckim jogurtem: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Piure z bakłażanów z tureckim jogurtem przepisy:

  • Salsa z bakłażanów
    Bakłażanowa salsa jest niezłym dodatkiem do wszelakiego mięsa z grilla, choć - moim osobistym zdaniem - najlepsza jest ze świeżym kozim serem i płaskim, bliskowschodnim chlebkiem (pita, lawasz).
  • Słodko-czosnkowe bakłażany
    Bardzo smaczny sposób na bakłażany - z miską ryżu starczą nam za lekki lunch lub przegryzkę.
  • Bakłażany zapiekane z wołowiną
    Dużo bakłażanów, mało mięsa - doskonała kombinacja spod piramid. Podajemy z sałatą i arabskim chlebkiem.
  • Puree z bakłażanów z oliwą
    Niesłychanie proste i znakomite puree z pieczonych bakłażanów o lekko wędzonym smaku. Jeśli trochę zostanie - choć to mało prawdopodobne - można potraktować jak sos i wymieszać z ugotowanym makaronem. To jeden z moich ulubionych przepisów.
  • Ratatouille Ratatouille
    Tego dania nie trzeba ani przedstawiać, ani zachwalać. Wszyscy wiemy, jak dobra to rzecz, szczególnie w ciepłe, letnie wieczory.




Podziel się linkiem:


Komentarze: