W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Niby-indyjski sos jogurtowo-miętowy

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Niby-indyjski sos jogurtowo-miętowy

Dobrze przyprawiony indyjskimi przyprawami, lekko kwaskowaty w smaku sos. Doskonały do ryżu i dań z jagnięciny lub baraniny. Ja szczególnie lubię go z jajkami w koszulkach.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 125 ml (pół szklanki) gęstego naturalnego jogurtu
  • chude mleko
  • 1/4 łyżeczki turmeriku
  • 1/4 łyżeczki garam masala
  • mały pęczek świeżej mięty
  • ocet winny

Niby-indyjski sos jogurtowo-miętowy - Opis przyrządzania:

Jogurt mieszamy z taką ilością chudego mleka, by uzyskać gęstość śmietany. Dodajemy turmerik i garam masala. Mieszamy i solimy do smaku. Ze świeżej mięty obieramy listki i bardzo drobno je siekamy - powinny nam wyjść mniej więcej 2 łyżki. Dodajemy miętę do sosu i dolewamy 2 łyżeczki dobrego octu winnego. Mieszamy i podajemy na zimno.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Niby-indyjski sos jogurtowo-miętowy: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Niby-indyjski sos jogurtowo-miętowy przepisy:

  • Łosoś z garam masala
    Bardzo ładna i zdrowa przystawka, idealna na rozpoczęcie kolacji o tematyce dalekowschodniej. Jeśli zwiększymy porcje ryby, możemy podać ją jako samodzielne danie na obiad lub kolację - wówczas przydałyby się jeszcze jakieś indyjskie placki: naan lub chappati i trochę dobrego chutneyu.
  • Szaszłyczki z kurczaka z jogurtem
    Delikatnie przyprawione szaszłyczki z kurzej piersi możemy zrobić w wersji mini i podać na stojącym przyjęciu. W wersji normalnej podajemy z chlebkami naan, chutneyem i sałatką z surowych warzyw.
  • Steki z tuńczyka z ogórkiem
    Fusion cooking co się zowie: tuńczyk przyprawiony indyjską mieszanką garam masala, a do tego nasza kochana mizeria... Razem współcześnie i pysznie.
  • Pierś z indyka w curry z krzywymi orzeszkami
    W krajach Dalekiego Wschodu często pojawiają się dania z orzechami - ja to bardzo lubię, bo podgotowane orzechy mają zupełnie inną konsystencję, niż zwykłe. Szczególnie smaczne są gotowane krzywe orzeszki - czyli cashew lub nerkowce. W tym błyskawicznym curry mamy jeszcze chuda indyczą pierś i pachnący przyprawami sos pomidorowy z mlekiem kokosowym.
  • Sabzi z kalafiora i ziemniaków Sabzi z kalafiora i ziemniaków
    Doskonały wegetariański obiad - świetny przykład na to, jak odrobina przypraw (kmin rzymski, imbir i turmerik) zupełnie zmienia charakter produktów swojskich i doskonale znanych (kalafior, ziemniaki, czosnek, pasta pomidorowa...).




Podziel się linkiem:


Komentarze: