W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Steki z tuńczyka z ogórkiem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z ryb

Steki z tuńczyka z ogórkiem

Fusion cooking co się zowie: tuńczyk przyprawiony indyjską mieszanką garam masala, a do tego nasza kochana mizeria... Razem współcześnie i pysznie.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 steki ze świeżego tuńczyka
  • 2 cytryny
  • 2 łyżeczki garam masala
  • oliwa z oliwek
  • duży ogórek sałatkowy
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki gęstego jogurtu

Steki z tuńczyka z ogórkiem - Opis przyrządzania:

Tuńczyka myjemy i osuszamy.
Cytryny szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Z jednej wyciskamy sok, drugą kroimy w ćwiartki.
Patelnię stawiamy na ogniu. Wsypujemy garam masala i chwilę podgrzewamy, mieszając, aż zacznie jeszcze ładniej pachnieć. Zsypujemy do miseczki, dodajemy połowę soku z cytryny i 2 łyżki oliwy. Mieszamy, po czym wcieramy w steki z tuńczyka. Odstawiamy na chwilę.
Ogórek myjemy i kroimy w cieniutkie plasterki. Wrzucamy na durszlak, solimy i odstawiamy do ocieknięcia.
Czosnek obieramy i drobniutko siekamy.
Koperek myjemy, osuszamy i siekamy.
Mieszamy razem śmietanę, jogurt, czosnek, koperek i resztę soku z cytryny. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy do smaku.
Ogórek odciskamy z wody i mieszamy z sosem.
Tuńczyka grillujemy - najlepiej na grillu ogrodowym, ale ostatecznie może być i rowkowana patelnia - po minutę z każdej strony. W środku ryba musi być surowa!
Rybę solimy, kroimy w plastry i podajemy z sałatka z ogórków.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Steki z tuńczyka z ogórkiem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Steki z tuńczyka z ogórkiem przepisy:

  • Sycylijska sałatka ze świeżym tuńczykiem
    Świeża, letnia sałatka z grillowanym świeżym tuńczykiem. Danie bardzo proste, acz - chociażby ze względu na cenę ryby - godne podania gościom.
  • Łosoś z garam masala
    Bardzo ładna i zdrowa przystawka, idealna na rozpoczęcie kolacji o tematyce dalekowschodniej. Jeśli zwiększymy porcje ryby, możemy podać ją jako samodzielne danie na obiad lub kolację - wówczas przydałyby się jeszcze jakieś indyjskie placki: naan lub chappati i trochę dobrego chutneyu.
  • Świeży tuńczyk z czosnkiem i papryką Świeży tuńczyk z czosnkiem i papryką
    Byłam niedawno w tureckim markecie i nie umiałam się oprzeć najróżniejszym odmianom papryki. Ta długa, jasnozielona jest znakomita zarówno na surowo, jak i duszona nadziewana, ale w tym przepisie świeci szczególnym blaskiem. Świeży zgrillowany tuńczyk, masa czosnku i właśnie papryka to błyskawiczna i przepyszna kombinacja, którą serdecznie polecam.
  • Bucatini z tuńczykiem i czerwoną cebulą
    Smaczny i bezproblemowy makaron z tuńczykiem z puszki, zaostrzony przyjemnie cytryną i cebulką. Koperek jest nieortodoksyjny, ale dodaje smaku i ładnie wygląda.
  • Kotleciki jagnięce z wiosennym (mimo zimy) sosem
    Jagnięcina jest dla mnie mięskiem odświętnym - myślę, że te właśnie kotleciki zrobię w tym roku na moje imieniny 1 grudnia. Odrobina wiosny (w postaci sosu z rzodkiewkami i ogórkiem) na początku kalendarzowej zimy na pewno nikomu nie zaszkodzi...


Podziel się linkiem:




Komentarze: