W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pierś z indyka w curry z krzywymi orzeszkami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Pierś z indyka w curry z krzywymi orzeszkami

W krajach Dalekiego Wschodu często pojawiają się dania z orzechami - ja to bardzo lubię, bo podgotowane orzechy mają zupełnie inną konsystencję, niż zwykłe. Szczególnie smaczne są gotowane krzywe orzeszki - czyli cashew lub nerkowce. W tym błyskawicznym curry mamy jeszcze chuda indyczą pierś i pachnący przyprawami sos pomidorowy z mlekiem kokosowym.

Kraj pochodzenia: Indie

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 800 g piersi z indyka
  • cebula średniej wielkości
  • łyżka oleju sojowego
  • laska cynamonu
  • 2 szklanki przecieru z pomidorów (passaty)
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • łyżeczka garam masala
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • 100 g krzywych orzeszków (nie solonych)
  • 2 szklanki (1/2 litra) mleka kokosowego
  • garść listków świeżej kolendry

Pierś z indyka w curry z krzywymi orzeszkami - Opis przyrządzania:

Mięso szybko myjemy w zimnej wodzie i osuszamy, po czym kroimy w zgrabne paski.
Cebulę obieramy i drobno siekamy.
W dużym rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i cynamon. Chwilę smażymy, mieszając, aż cebula się zeszkli.
Dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy jeszcze z 5 minut, co jakiś czas mieszając.
Dodajemy jogurt, garam masalę, kurkumę, kolendrę i łyżeczkę soli. Mieszamy starannie, po czym gotujemy na małym ogniu przez kwadrans, co jakiś czas mieszając.
Do rondla wrzucamy mięso i orzeszki, po czym wlewamy dobrze rozmieszane mleko kokosowe. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez kolejny kwadrans - sos powinien zgęstnieć, a mięso być ugotowane na wskroś. Ewentualnie dodajemy jeszcze ciut soli do smaku.
Tuż przed podaniem posypujemy curry świeżą kolendrą, po czym podajemy z ryżem basmati.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Pierś z indyka w curry z krzywymi orzeszkami: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Pierś z indyka w curry z krzywymi orzeszkami przepisy:

  • Curry z bakłażanów
    Proste, lekkie, lecz satysfakcjonujące wegetariańskie curry, które podajemy z pachnącym ryżem basmati. Jeszcze lepszym dodatkiem byłoby indyjskie pieczywo: naan, chappati albo puri (poori)...
  • Encebollado
    Sos do szaszłyków - z kurczaka, indyka, wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny lub ryby. Spora ilość kminu rzymskiego nadaje mu egzotyczny posmak.
  • Egzotyczna zupa z kalafiora
    Po indyjsku przyprawiona zupa z poczciwego, swojskiego kalafiora.
  • Indyk smażony z pomarańczą
    Szybkie, pachnące danie o marokańskich korzeniach. Do indyka pasuje ryż i *!*1888*!*.
  • Ryż z bakłażanem z Maharasztry (Vangi Bhaat) Ryż z bakłażanem z Maharasztry (Vangi Bhaat)
    Tradycyjna weselna potrawa ze stanu Maharasztra, ulubione (ostatnio) danie Młodszego Dziecka. Ryż jest żółty od turmeriku, pachnący od garam masala, lekko pikantny dzięki chilli... Przepis pochodzi z książki "The Indian Kitchen" autorstwa Monishy Bharadwaj, notabene fascynującego kompendium wiedzy o indyjskiej kuchni.


Podziel się linkiem:




Komentarze: