W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Limoncello

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Napój

Limoncello

Słynny cytrynowy likier w klasycznym wydaniu (po wersję kremową sięgnijcie tu: Kremowe limoncello). Digestif i deser w jednym, kwintesencja włoskiego Południa, finał każdego kalabryjskiego posiłku. Na Północy Włoch, w małym miasteczku Limone nad jeziorem Garda (w którym cytryną ozdobione jest dosłownie wszystko), limoncello (częściej pod nazwą limoncino) wchodzi w skład drinków (na przykład: Limoncello Spritz) i najróżniejszych deserów (patrz: Brzoskwinie z limoncello).

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji:

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 8 ekologicznych cytryn (najlepiej z Sycylii)
  • litr spirytusu rektyfikowanego
  • litr wody
  • 700 g cukru

Limoncello - Opis przyrządzania:

Cytryny szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Ścinamy skórkę, tylko żółtą część, bez białego albedo.
Wkładamy skórkę do słoja i zalewamy spirytusem, odstawiamy na 3 tygodnie.
Po 3 tygodniach: wodę i cukier mieszamy w garnku, stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy, co jakiś czas mieszając, aż cukier zupełnie się rozpuści i powstanie transparentny syrop. Odstawiamy do przestygnięcia.
Nalew na skórkach cedzimy przez gęste sitko i wlewamy do syropu. Mieszamy i czekamy, aż zupełnie wystygnie.
Nalewkę filtrujemy przez gazę (lub papierowy filtr do kawy) prosto do butelek. Butelki zakręcamy i wstawiamy do zamrażalnika, gdyż limoncello powinno podawać się zamrożone!
Pijemy na koniec posiłku, zamiast deseru, albo jako digestif po deserze, albo z okazji, albo zupełnie bez okazji. Uwaga: po większej ilości jest straszny kac i atak wyrzutów sumienia z powodu spożycia nadmiernej ilości cukru...

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Limoncello: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Limoncello przepisy:

  • Kremowe limoncello
    Likier cytrynowy jest najpopularniejszym digestifem na włoskim południu. I trudno się dziwić, skoro drzewka cytrynowe spełniają tam rolę naszych polnych grusz... Zazwyczaj podaje się limoncello w wersji czystej, ale ta kremowa wersja też ma swoich (zagorzałych) wielbicieli.
  • Brzoskwinie z limoncello
    Letni i lekki deser z dojrzałych brzoskwiń.
  • Limoncello Spritz Limoncello Spritz
    Wspaniała odmiana popularnego w naszych czasach drinka. Limoncello Spritz został nam objawiony w Limone na jeziorem Garda (w Limone wszystko jest z cytryną...) i bardzo przypadł nam do gustu, z pewnym zastrzeżeniem, że był trochę za słodki. To jednak dało się łatwo skorygować, a i limoncello użyłam domowej produkcji, więc miało więcej smaku, niż takie "knajpowe".
  • Krem karmelowy, klasycznie francuski Krem karmelowy, klasycznie francuski
    Jeden z najsłynniejszych, najbardziej klasycznych deserów, jakie (coraz rzadziej) można znaleźć na tym niedoskonałym świecie. Krem jest znakomity, o czystym smaku i jedwabistej konsystencji.
  • Duński deser ryżowy (ris al mande) Duński deser ryżowy (ris al mande)
    Tradycyjny deser bożonarodzeniowy w Danii - ciekawe swoją drogą, że w tak wielu krajach ryż na słodko jest wysoce cenionym deserem.


Podziel się linkiem:




Komentarze: