W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Duński deser ryżowy (ris al mande)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Duński deser ryżowy (ris al mande)

Duński deser ryżowy (ris al mande)

Tradycyjny deser bożonarodzeniowy w Danii - ciekawe swoją drogą, że w tak wielu krajach ryż na słodko jest wysoce cenionym deserem.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 litr mleka
  • 50 g cukru
  • 200 g ryżu długoziarnistego
  • 50 g migdałów obranych ze skórki
  • szklanka (250 ml) kremowej słodkiej śmietanki (bardzo zimnej)
  • 75 ml słodkiego sherry

Duński deser ryżowy (ris al mande) - Opis przyrządzania:

Mleko wlewamy do garnka, stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia (pilnujemy, żeby nie wykipiało!). Kiedy mleko zacznie się gotować, wsypujemy do niego cukier i ryż. Gotujemy na małym ogniu, aż ryż będzie zupełnie miękki (próbujemy). Przelewamy ryż z mlekiem do płaskiego naczynia, żeby szybko wystygł. W czasie, gdyż deser stygnie, kroimy migdały wzdłuż na pół. Śmietankę ubijamy mikserem na sztywno. Kiedy ryż wystygnie, mieszamy go z migdałami, sherry i bitą śmietaną, przekładamy do ładnej miski (lub kilku miseczek) i wstawiamy do lodówki na godzinę. Podajemy zimny. Pyszny w lecie, ze świeżymi malinami!

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Duński deser ryżowy (ris al mande): trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: tradycyjna

Wersja do druku

Podobne do Duński deser ryżowy (ris al mande) przepisy:

  • Rozgrzewający, zimowy ryż
    Świetny ryż z curry "na sucho" - czyli nie w sosie curry, a tylko nim przyprawiony. Lubię taki ryż jako samodzielne danie (choćby i podjadania przed telewizorem), ale jeśli komuś mało, niech ugotuje sobie jeszcze jajko w koszulce.
  • Absolutnie podstawowe risotto
    Podstawa wszelkich odmian risotta. Jeśli ten przepis nam się udaje, to udają się wszystkie inne, nawet najbardziej skomplikowane.
  • Risotto z łososiem i mascarpone
    Nowoczesne risotto z wędzonym łososiem, dodanym w ostatniej chwili. Eleganckie danie, zwłaszcza gdybyśmy do przybrania go użyli nie tylko koperku, ale i kawioru...
  • Budyń ryżowy Budyń ryżowy
    Delikatny kremowy deser, lubiany w Zachodniej Europie zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Podajemy na ciepło lub zimno, z dodatkiem owoców.
  • Risotto potrójnie pomidorowe Risotto potrójnie pomidorowe
    Znakomite wegetariańskie risotto z trzema postaciami pomidorów - z suszonymi na słońcu (mam jeszcze resztkę takich z Kalabrii...), półsuszonymi w oliwie (są takie, świetne na zakąskę) i świeżymi. Nawet dzieci je lubią...




Podziel się linkiem:


Komentarze:

Ada, 2016-12-19 15:04:09
No I sos wiśniowy!
Moja ocena: brak oceny

Natalia Korcelli, 2010-12-20 12:59:47
O rany, rzeczywiście zapomniałam... Chociaż o tym wiem. Skleroza. Dzięki, żeś na to zwróciła uwagę!
Moja ocena: 5

Ewa, 2010-12-20 10:49:31
O jednym zapomnieliście :D To tradycyjny deser świąteczny w Danii i istnieje zwyczaj wkładania jednego całego migdała do całego deseru. Osoba która go znajdzie, ma zapewnioną pomyślność na cały nadchodzący rok, a ponadto dostaje jeden dodatkowy prezent. :) Fajna tradycja.
Moja ocena: brak oceny