W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kremowe limoncello

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przetwory

Kremowe limoncello

Likier cytrynowy jest najpopularniejszym digestifem na włoskim południu. I trudno się dziwić, skoro drzewka cytrynowe spełniają tam rolę naszych polnych grusz... Zazwyczaj podaje się limoncello w wersji czystej, ale ta kremowa wersja też ma swoich (zagorzałych) wielbicieli.

Kraj pochodzenia: Włochy - Południe

Liczba porcji: około 1 1/2 litra

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 5 cytryn
  • 2 szklanki (1/2 litra) spirytusu
  • 4 szklanki (1 litr) pełnego mleka
  • 2 laski wanilii
  • 650 g cukru

Kremowe limoncello - Opis przyrządzania:

Cytryny bardzo starannie szorujemy w gorącej wodzie i wycieramy do sucha. Ostrym nożykiem lub obieraczką do warzyw ścinamy z cytryn skórkę, ale wyłącznie zupełnie żółtą część. Skórki zalewamy spirytusem, najlepiej w dużym słoju, szczelnie zakręcamy i zostawiamy na 3 dni w spokoju. Po tym czasie wlewamy mleko do garnka, dodajemy wanilię - każdy strąk rozcinamy wzdłuż na pół - i cukier. Podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Mleko powinno być gorące, ale nie może się zagotować. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do zupełnego wystygnięcia. Mieszamy razem cytrynowy spirytus i wanliowe mleko, po czym cedzimy przez gęste sitko do 2 butelek o pojemności co najmniej 750 ml. Szczelnie zamykamy i wkładamy do zamrażalnika na 3 dni przed podaniem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Kremowe limoncello: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Kremowe limoncello przepisy:

  • Brzoskwinie z limoncello
    Letni i lekki deser z dojrzałych brzoskwiń.
  • Ciasto cytrynowe z polentą Ciasto cytrynowe z polentą
    Intensywnie cytrynowe, zarówno w smaku, jak i kolorze, ciasto z dodatkiem polenty (czyli kaszy kukurydzianej). Polewamy je cytrynowym syropem i podajemy z confit z cytryn i bitą śmietaną.
  • Lody z solonego karmelu (zwane też krówkowymi)
    Przebój moich imienin AD 2010 - doskonałe lody karmelowe, z lekkim posmakiem soli, dzięki mojej cudownej maszynie do robienia lodów miały idealnie kremową konsystencję. Naprawdę boskie.
  • Słodkie ciasto naleśnikowe Słodkie ciasto naleśnikowe
    Smaczne ciasto z dużą ilością jajek.
  • Bechamel - sos beszamelowy
    Podstawowy biały sos na mleku, niezbędny do wielu zapiekanek, używany jako baza do sufletów, musów oraz innych, bardziej skomplikowanych sosów.




Podziel się linkiem:


Komentarze:

Monika, 2011-04-03 15:08:16
Ja mam podobny przepis, ale tam trzeba zagotowac mleko (ma gotowac sie 20 minut) Reszta bez zmian. Super przepis, crema di limoncello jest SUPER! Palce lizac ;)
Moja ocena: brak oceny