W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Limoncello Spritz

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Napój

Limoncello Spritz

Limoncello Spritz

Wspaniała odmiana popularnego w naszych czasach drinka. Limoncello Spritz został nam objawiony w Limone na jeziorem Garda (w Limone wszystko jest z cytryną...) i bardzo przypadł nam do gustu, z pewnym zastrzeżeniem, że był trochę za słodki. To jednak dało się łatwo skorygować, a i limoncello użyłam domowej produkcji, więc miało więcej smaku, niż takie "knajpowe".

Kraj pochodzenia: WÅ‚ochy - Limone

Liczba porcji: 1

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4-5 kostek lodu
  • 40 ml limoncello (najlepiej domowego)
  • 100-150 ml zimnego Prosecco
  • plasterek cytryny
  • plasterek pomaraÅ„czy
  • plasterek limonki

Limoncello Spritz - Opis przyrzÄ…dzania:

Do dużego kieliszka wkładamy lód, wlewamy limoncello.
Dopełniamy zimnym Prosecco i mieszamy łyżeczką - mieszanie jest opcjonalne, bo niektórzy wolą mieć najpierw łyk Prosecco, potem trochę Prosecco z likierem, a na końcu bardzo słodki akcent. Jak kto woli.
Wrzucamy plasterki cytrusów i podajemy.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Limoncello Spritz: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku



Podziel siÄ™ linkiem:




Komentarze: