Wspaniała odmiana popularnego w naszych czasach drinka. Limoncello Spritz został nam objawiony w Limone na jeziorem Garda (w Limone wszystko jest z cytryną...) i bardzo przypadł nam do gustu, z pewnym zastrzeżeniem, że był trochę za słodki. To jednak dało się łatwo skorygować, a i limoncello użyłam domowej produkcji, więc miało więcej smaku, niż takie "knajpowe".
Kraj pochodzenia: WÅ‚ochy - Limone
Liczba porcji: 1
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Limoncello Spritz - Opis przyrzÄ…dzania:
Do dużego kieliszka wkładamy lód, wlewamy limoncello.
Dopełniamy zimnym Prosecco i mieszamy łyżeczką - mieszanie jest opcjonalne, bo niektórzy wolą mieć najpierw łyk Prosecco, potem trochę Prosecco z likierem, a na końcu bardzo słodki akcent. Jak kto woli.
Wrzucamy plasterki cytrusów i podajemy.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Limoncello Spritz: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: eleganckie
Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |