Bardzo smaczne i pięknie pachnące ciasto do tart owocowych.
Kraj pochodzenia: Francja-Alzacja/Niemcy-Alzacja
Liczba porcji: 1 tarta
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Kruche ciasto z wanilią - Opis przyrządzania:
Ostrym nożem kroimy strąk wanilii wzdłuż na pół. Łyżeczką przejeżdżamy po przeciętej stronie strąka, wyskrobując czarne, lepkie nasionka. Ręcznym mikserem ucieramy razem na gładką masę masło, cukier puder, wanilię, skórkę cytrynową i szczyptę soli. Wbijamy jajko i miksujemy dalej, aż się połączy z masą. Dodajemy mąkę i ręką zagniatamy szybko na gładkie ciasto. Z ciasta toczymy kulę, spłaszczamy ją ręką i zawijamy w plastikową folię. Wkładamy na godzinę do lodówki.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Kruche ciasto z wanilią: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |