W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kruche ciasto z parmezanem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przepis podstawowy

Kruche ciasto z parmezanem

Smaczne i łatwe ciasto do słonych tart.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 1 tarta

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 125 g zimnego masła
  • 50 g świeżego parmezanu (drobno startego)

Kruche ciasto z parmezanem - Opis przyrządzania:

Mąkę rozcieramy palcami z masłem, pokrojonym w kawałki. Dodajemy tarty parmezan i zagniatamy całą dłonią, dolewając tyle zimnej wody (jakieś 3-4 łyżki), by powstało gładkie, nie lepiące się ciasto.
Oczywiście można ciasto zrobić w malakserze: wrzucamy do malaksera mąkę, parmezan i masło, miksujemy, aż powstaną grudki, po czym dolewamy wodę - tyle, by ciasto zaczęło tworzyć kulę.
Zawijamy ciasto w folię i wkładamy do lodówki na 20 minut.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Kruche ciasto z parmezanem: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Kruche ciasto z parmezanem przepisy:

  • Ciasto na focaccię lub pizzę Ciasto na focaccię lub pizzę
    Niesłychanie praktyczny i uniwersalny przepis - ciasto zagniatamy dzień wcześniej, wstawiamy do lodówki na noc i dopiero tuż przed pieczeniem formujemy w focaccię lub pizzę. Smaczne i naprawdę bezproblemowe.
  • Churros Churros
    Hiszpańskie śniadanie - ciepłe ciasteczka z ptysiowego ciasta, obtoczone w cynamonowym cukrze, doskonałe do kawy lub gorącej czekolady.
  • Kluseczki ze świeżego szpinaku
    Smaczne i ładne zielone kluseczki typu spaetzle. Możemy potraktować je jako dodatek do mięsa, ale są tak dobre, że lepiej chyba pozwolić im na występ solowy.
  • Ziemniaczane bułeczki z boczkiem
    Oto sposób na wykorzystanie resztek piure ziemniaczanego - szkockie bułeczki z boczkiem i oregano są dobrym dodatkiem do zupy, możemy też podać je na śniadanie.
  • Makaron gryczany (taiadin)
    Typowy dla północnych Włoch makaron, do którego dodaje się mąkę gryczaną, piwo i grappę. Ugotowany taiadin podaje się z różnymi sosami, często z grzybami i ziemniakami.




Podziel się linkiem:


Komentarze: