Pieczony-duszony królik z pieczarkami i kremowym sosem musztardowym - doskonały ze zwykłym piure ziemniaczanym lub kładzionymi kluseczkami.
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Królik z musztardą gruboziarnistą - Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 210 stopni. Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w krążki. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Królika szybko myjemy w zimnej wodzie i osuszamy. Obtaczamy mięso w mące, solimy i - pardon - pieprzymy. W ciężkim głębokim rondlu rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy. Na gorący tłuszcz wkładamy kawałki królika i osmażamy szybko ze wszystkich stron na rumiano. Mięso wyjmujemy, a do rondla wrzucamy marchewkę i cebulę. Smażymy przez chwilę, mieszając, po czym wkładamy z powrotem królika, wlewamy wino i dodajemy listek laurowy. Mieszamy i zagotowujemy, po czym przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 40 minut. Pieczarkom odcinamy nóżki, zaś kapelusze wycieramy czystą ściereczką. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy pieczarki i smazymy na średnio małym ogniu przez mniej więcej kwadrans - grzyby powinny być złote i miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Królika wyjmujemy z pieca. Kawałki mięsa przekładamy na ogrzany półmisek, a do garnka dodajemy śmietankę. Stawiamy na ogniu i zagotowujemy, mieszając, po czym przecedzamy przez gęste sitko, dobrze odciskając, prosto na patelnię z pieczarkami. Dodajemy musztardę, starannie mieszamy i polewamy królika sosem.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Królik z musztardą gruboziarnistą: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |