W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Wstążki z królikiem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Wstążki z królikiem

Klasyczny toskański sos, podawany tradycyjnie z makaronem jajecznym. Znakomite danie jesienno-obiadowe, można nawet gości zaprosić (przydałaby się butelka wina i miska sałaty).

Kraj pochodzenia: Włochy-Toskania

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • królik pokrojony w kawałki (tak go zazwyczaj sprzedają)
  • spora cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • puszka (400 g) pomidorów we własnym soku
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • gałązka świeżego estragonu
  • 300 g fettuccine lub innych jajecznych wstążek
  • łyżka masła
  • świeżo starty parmezan do podania

Wstążki z królikiem - Opis przyrządzania:

Mięso myjemy i osuszamy, solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy ze wszystkich stron.
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.
Na dużej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, wkładamy kawałki królika i rumienimy na sporym ogniu. Zdejmujemy z patelni i przekładamy do sporego rondla.
Teraz na patelnię wrzucamy cebulę i czosnek, mieszamy, patelnię przykrywamy, a ogień zmniejszamy na malutki. Dusimy przez kwadrans, co jakiś czas zaglądając - cebula powinna być miękka, ale nie przyrumieniona. Przekładamy do rondla z królikiem.
Pomidory odcedzamy z soku, kroimy w kawałki i dodajemy do królika.
Dolewamy wino, dodajemy skąpą łyżeczkę cukru, gałązkę estragonu i tyle soku z pomidorów, żeby płyn przykrył mięso. Stawiamy na ogniu, zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień na malutki i dusimy królika pod przykryciem przez godzinkę - mięso powinno być bardzo miękkie.
Teraz wyciągamy kawałki królika z garnka i odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy ostygnie (a sos niech dalej się gotuje na maleńkim ogniu), obieramy mięso z kości i widelcem rozdrabniamy je na włókienka. Kości wyrzucamy, a mięso wkładamy z powrotem do garnka. Mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dalej trzymamy na maleńkim ogniu pod przykryciem.
Nastawiamy duży gar osolonej wody, a kiedy się zagotuje, wkładamy makaron i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Makaron odcedzamy i mieszamy z masłem.
Podajemy osobno makaron i sos, żeby każdy mógł sobie nałożyć tyle, ile ma ochotę. Do tego świeżo starty parmezan.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Wstążki z królikiem: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Wstążki z królikiem przepisy:

  • Królik duszony z kurkami
    Rodzinne niedzielne danie z kremowym sosem i smażonymi kurkami. Do królika pasują małe gotowane kartofelki, kładzione kluseczki, świeża bagietka - co kto woli.
  • Czosnkowy królik z grzankami
    Kawałki królika dusimy w toskańskim winie Chianti, a potem zapiekamy z grzankami. Dobre danie na nieformalną kolację z przyjaciółmi.
  • Królik po baskijsku (z pomidorami i papryką)
    Typowe dla baskijskiego regionu danie z pomidorami i papryką, z sosem doprawionym świetną ostrą papryką - piment d'Espelette. Królika podajemy z grzankami i do pełnej uczty brakuje tylko miski mieszanej sałaty (i butelki regionalnego wina)...
  • Królik z musztardą gruboziarnistą
    Pieczony-duszony królik z pieczarkami i kremowym sosem musztardowym - doskonały ze zwykłym piure ziemniaczanym lub kładzionymi kluseczkami.
  • Kotlety z karkówki z rozmaitymi przyprawami (duszone)
    Oryginalnie przyprawione steki z karkówki - dobre danie na ten jesienny dzień, w którym będzie już trzeba pożegnać się z ogrodowym grillem. Podajemy z piure ziemniaczanym (np. *!*1905*!*) lub kładzionymi kluskami, oraz z dowolnymi jesiennymi warzywami.


Podziel się linkiem:




Komentarze: