W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Królik po baskijsku (z pomidorami i papryką)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Królik po baskijsku (z pomidorami i papryką)

Typowe dla baskijskiego regionu danie z pomidorami i papryką, z sosem doprawionym świetną ostrą papryką - piment d'Espelette. Królika podajemy z grzankami i do pełnej uczty brakuje tylko miski mieszanej sałaty (i butelki regionalnego wina)...

Kraj pochodzenia: Hiszpania-Kraj Basków

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 3 cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 pięknych pomidorów
  • mały pęczek natki pietruszki
  • mały pęczek świeżej mięty
  • piment d'Espelette (do smaku)
  • oliwa z oliwek
  • królik pokrojony w kawałki
  • cienka bagietka
  • 100-150 g surowej szynki z Bayonne w cienkich plasterkach

Królik po baskijsku (z pomidorami i papryką) - Opis przyrządzania:

Cebule obieramy i drobno siekamy.
Papryki kroimy wzdłuż na pół, usuwamy ogonki, gniazda nasienne i białe części. Myjemy, osuszamy i kroimy w małe kawałki.
Czosnek obieramy i rozgniatamy ze szczyptą soli.
Pomidory zanurzamy na chwilę we wrzątku, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Kroimy poziomo na pół, łyżeczką usuwamy nasionka, zaś miąższ kroimy w kawałki.
Natkę i miętę myjemy, osuszamy, oskubujemy listki i drobno je siekamy.
Na dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy cebulę i z 1/2 łyżeczki piment d'Espelette. Smażymy, mieszając, przez 5 minut, aż cebula stanie się przezroczysta.
Usmażoną cebulę zdejmujemy z patelni, patelnię stawiamy z powrotem na ogniu i wlewamy kolejną łyżkę oliwy. Teraz wrzucamy paprykę i podsmażamy ją, mieszając, przez 5 minut.
Zdejmujemy paprykę z patelni, patelnię stawiamy z powrotem na ogniu i wlewamy tym razem 2 łyżki oliwy. Wkładamy kawałki królika (umyte, dobrze osuszone i posolone) i obsmażamy na złoto - najlepiej smażyć tylko kilka kawałków na raz, bo zatłoczona patelnia powoduje, że mięso dusi się we własnym sosie, a nie rumieni na przyjemny kolor...
Kiedy mięso będzie już rumiane, dodajemy do niego cebulę, paprykę, czosnek i pomidory. Doprawiamy pieprzem, zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień, garnek przykrywamy i dusimy królika przez pół godziny.
Pod koniec gotowania nagrzewamy piekarnik do 220 stopni.
Bagietkę kroimy w kromki, skrapiamy oliwą i kładziemy pojedynczą warstwą na blasze. Szynkę rwiemy w kawałki i kładziemy na kromkach bagietki. Wstawiamy blaszkę na 5-10 minut do nagrzanego piekarnika - grzanki powinny dobrze się zarumienić.
Uduszonego królika posypujemy posiekanymi ziołami i podajemy z grzankami.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Królik po baskijsku (z pomidorami i papryką): można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Królik po baskijsku (z pomidorami i papryką) przepisy:

  • Polędwiczki wieprzowe duszone, w sosie pomarańczowym
    Powoli zaczyna się sezon na pomarańcze. Kiedy już nam się znudzą na surowo, możemy dodawać je do mięsa - jak na przykład w tym przepisie. Słodko-kwaśny sos dobrze "idzie" z wieprzowiną, a orzeszki piniowe przyjemnie chrupią. Podajemy z piure ziemniaczanym, sałatą (z cykorii będzie niezła) i jakąś zieloną jarzynką, może fasolką...
  • Wstążki z królikiem
    Klasyczny toskański sos, podawany tradycyjnie z makaronem jajecznym. Znakomite danie jesienno-obiadowe, można nawet gości zaprosić (przydałaby się butelka wina i miska sałaty).
  • Królik z musztardą gruboziarnistą
    Pieczony-duszony królik z pieczarkami i kremowym sosem musztardowym - doskonały ze zwykłym piure ziemniaczanym lub kładzionymi kluseczkami.
  • Biała fasolka z pomidorami
    Taka fasolka najlepsza jest jako dodatek do pieczonego udźca jagnięcego, choć niezła jest także z mocno naczosnkowanym pieczonym schabem.
  • Czosnkowy królik z grzankami
    Kawałki królika dusimy w toskańskim winie Chianti, a potem zapiekamy z grzankami. Dobre danie na nieformalną kolację z przyjaciółmi.


Podziel się linkiem:




Komentarze: