W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Królik duszony z kurkami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Królik duszony z kurkami

Rodzinne niedzielne danie z kremowym sosem i smażonymi kurkami. Do królika pasują małe gotowane kartofelki, kładzione kluseczki, świeża bagietka - co kto woli.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • królik podzielony na porcje
  • 300 g kurek
  • 2 szalotki
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • gałązka świeżego tymianku
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • 100 ml wywaru z kurczaka
  • szklanka kremowej śmietanki
  • łyżka dobrej musztardy z Dijon

Królik duszony z kurkami - Opis przyrządzania:

Mięso królika myjemy w zimnej wodzie, osuszamy i solimy ze wszystkich stron.
Kurki przebieramy, przycinamy nóżki i szybko płuczemy na sicie. Starannie osuszamy w czystej ściereczce.
Szalotki obieramy i drobno siekamy.
W sporym rondlu rozgrzewamy łyżkę oliwy i kawalątek masła. Wkładamy porcje królika (nie za dużo na raz), nieobrane ząbki czosnku i tymianek i osmażamy na złoty kolor. Kiedy wszystkie kawałki będą już usmażone, wkładamy je do rondla, wlewamy wino i wywar i zagotowujemy. Rondel przykrywamy, ogień zmniejszamy i dusimy mięso 10 minut.
W tak zwanym międzyczasie na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy kurki i smażymy, aż puszczą sok. Odławiamy grzyby łyżką cedzakową, a sok przelewamy przez sitko do rondla z duszącym się królikiem. Na patelni po kurkach rozgrzewamy resztę masła, na gorące znów wrzucamy kurki i smażymy, aż będą rumiane. Pod koniec smażenia dodajemy szalotki i smażymy razem z grzybami, mieszając. Kiedy szalotki zrobią się szkliste, zdejmujemy patelnię z ognia.
Do królika wlewamy śmietankę, zagotowujemy, po czym znów rondel przykrywamy i dusimy mięso dalsze 10 minut. Kiedy będzie już miękkie, dodajemy kurki z szalotkami i podgrzewamy przez kilka minut.
Tuż przed podaniem rozprowadzamy musztardę w kilku łyżkach śmietanowego sosu i dodajemy do mięsa. Sprawdzamy danie pod kątem soli, doprawiamy sporą ilością świeżo zmielonego pieprz, odławiamy łupinki czosnku (same ząbki mogą zostać).
Podajemy z kartofelkami, kluseczkami lub świeżą bagietką.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Królik duszony z kurkami: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Królik duszony z kurkami przepisy:

  • Pstrągi (konkretnie filety) z kurkami
    Klasyczne francuskie danie (filets de truite aux girolles), proste i wyrafinowane jednocześnie. Do pstrąga podajemy malutkie gotowane kartofelki i jakąś zieloną jarzynkę - może szpinak w liściach albo brokuły...
  • Wstążki z królikiem
    Klasyczny toskański sos, podawany tradycyjnie z makaronem jajecznym. Znakomite danie jesienno-obiadowe, można nawet gości zaprosić (przydałaby się butelka wina i miska sałaty).
  • Królik po baskijsku (z pomidorami i papryką)
    Typowe dla baskijskiego regionu danie z pomidorami i papryką, z sosem doprawionym świetną ostrą papryką - piment d'Espelette. Królika podajemy z grzankami i do pełnej uczty brakuje tylko miski mieszanej sałaty (i butelki regionalnego wina)...
  • Czosnkowy królik z grzankami
    Kawałki królika dusimy w toskańskim winie Chianti, a potem zapiekamy z grzankami. Dobre danie na nieformalną kolację z przyjaciółmi.
  • Królik duszony w piwie wiśniowym
    Danie klasyczne. Piwo wiśniowe można już u nas dostać, królika też, więc warto się zabrać do tego dania, bo jest naprawdę smaczne. A poza tym rzadko spotykane poza Belgią...


Podziel się linkiem:




Komentarze: