Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Buraczki-z-pomidorami

Buraczki z pomidorami

Inspirowana daniami z kuchni Indii jarzynka - oryginalna i pyszna, bardzo odpowiednia na lato.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
puszka pomidorów we własnym soku
500 g (1/2 kg) niezbyt dużych buraczków
2 cebule
2 ząbki czosnku
olej z orzeszków ziemnych
łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
suszona papryczka chilli
czerwony ocet winny

Opis przyrządzania:
Pomidory osączamy na sicie tak, żeby sok odpłynął, a zostały tylko same pomidory.
Buraczki cienko obieramy, myjemy i kroimy w "pomarańczki".
Cebule obieramy i drobno siekamy.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
W rondlu rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju, wrzucamy cebulę, czosnek, kmin rzymski i szczyptę suszonych papryczek chilli. Smażymy, mieszając, na niezbyt dużym ogniu, aż cebula zrobi się złota.
Dodajemy pomidory, buraczki i łyżkę octu winnego. Dolewamy niepełną szklankę wody i dodajemy łyżeczką soli. Zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy warzywa przez 45 minut mniej więcej - trzeba sprawdzać, bo to zależy od buraczków. W każdym razie powinny być miękkie.
Garnek odkrywamy, zwiększamy ogień i gotujemy, mieszając, aż sos zgęstnieje.
Podajemy na gorąco lub zimno, w zależności od potrzeb i pogody.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024