W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ciepła sałatka z pieczonych buraczków

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Ciepła sałatka z pieczonych buraczków

Pieczone buraki mają znacznie bardziej skoncentrowany smak, niż gotowane w wodzie. Połączenie ich słodkiego smaku ze słoną fetą i czosnkiem jest bardzo udane i doskonale znane w Grecji.

Kraj pochodzenia: Grecja

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 750 g (3/4 kilo) małych buraczków
  • 2 garści wyłuskanych włoskich orzechów
  • pomarańcza
  • oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g fety
  • świeży koperek

Ciepła sałatka z pieczonych buraczków - Opis przyrządzania:

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Buraczki szorujemy szczoteczką pod strumieniem zimnej wody. Kładziemy buraczki na dużym kawałku folii aluminiowej i szczelnie zawijamy. Wstawiamy do piekarnika na godzinę. Sprawdzamy, czy buraczki są upieczone - jeśli nie, to pieczemy dalej, do skutku. Miękkie buraczki wyjmujemy z piekarnika, otwieramy paczkę z folii (uwaga na parę!) i studzimy buraczki przez 20 minut. Obieramy buraczki ze skórki i kroimy w ćwiartki. Układamy na talerzach lub półmisku. W czasie, gdy buraczki siedzą w piekarniku, grubo siekamy włoskie orzechy. Wsypujemy je na suchą patelnię i podpiekamy, cały czas mieszając, na złoty kolor. Studzimy. Pomarańczę szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Ścieramy skórkę - potrzebujemy 2 łyżeczki. Wyciskamy również sok - potrzebujemy 2 łyżki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Skórkę, sok i czosnek ukręcamy z łyżką oliwy z oliwek, dodajemy trochę soli i pieprzu. Buraczki posypujemy pokruszoną fetą i orzechami, polewamy sosem i posypujemy posiekanym koperkiem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Ciepła sałatka z pieczonych buraczków: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Ciepła sałatka z pieczonych buraczków przepisy:

  • Pieczone buraczki z fetą
    Współczesna wariacja na temat odwiecznie uznanej kombinacji słodkich buraków i słonej fety. Niekoniecznie przystawka dla tradycyjnej teściowej, ale przyjaciele bywali po świecie powinni być zachwyceni!
  • Sałatka z młodych buraczków z dobrym sosem Sałatka z młodych buraczków z dobrym sosem
    Tak, wiem, wiem. Powtarzam się. Przynudzam. To już piąta sałatka z buraczków z serem w PieceOfCake! Ale jak widzę na targu te nieduże buraczki z botwinką, takie ozdobne, młodziutkie, kuszące, to nie potrafię się powstrzymać i kupuję. Z botwinki robię chłodnik lub... tak, właśnie botwinkę, po czym zostają te piękne buraczki, z którymi coś trzeba zrobić. Coś? Konkretnie sałatkę!
  • Sałatka z buraczków z kozim serem
    Kolorowa wegetariańska sałatka, która - z dodatkiem czosnkowej bagietki - może być pełną letnią kolacją.
  • Pieczone buraczki z jajkiem
    Świąteczna sałatka w szokujących kolorach: ciemnoczerwonym, białym, żółtym, zielonym i różowym. Bardzo smaczna
  • Pieczone buraczki z kozim serem
    Małe, słodkie buraczki z lekko kwaskowatym kozim serem, polane oliwą, podane na ciepło... Doskonała zakąska przed daniami z ogrodowego grilla.




Podziel się linkiem:


Komentarze: