Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Bhajis-z-marchewki-z-imbirem

Bhajis z marchewki z imbirem

Bjahis - czyli placki indyjskie, takie trochę jak nasze ziemniaczane (patrz: "!"3837"!")... Ale tym razem z marchewki z wschodnimi przyprawami - danie błyskawiczne, pyszne i niedrogie, co przecież - szczególnie w okresie okołoświątecznym - też jest nie do pogardzenia.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Indie

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
400g marchewki
50g świeżego imbiru
mała świeża papryczka chilli
100g mąki z grochu włoskiego (gram)
łyżeczka garam masala
łyżeczka turmeriku
łyżeczka mielonego imbiru
łyżeczka nasion czarnuszki
2 jajka
limetka
olej do smażenia

Opis przyrządzania:
Marchewkę obieramy, myjemy i osuszamy, po czym ścieramy na grubej tarce.
Imbir obieramy i ścieramy na drobnej tarce.
Papryczkę oczyszczamy z nasion, myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Robimy ciasto: do miski wsypujemy mąkę (jeśli nie mamy mąki z grochu włoskiego, czyli ciecierzycy, możemy użyć zwykłej lub razowej), dodajemy łyżeczkę soli, garam masala, turmerik i imbir; mieszamy.
Do mąki dodajemy jajka, starty imbir, papryczkę chilli oraz sok wyciśnięty z limetki. Mieszamy na gładkie ciasto.
Tuż przed smażeniem do ciasta dodajemy marchewkę i starannie mieszamy.
Na dużej patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju - tyle, żeby całe dno było pokryte tłuszczem i jeszcze ze 2 łyżki. Na gorący olej kładziemy porcje marchewkowej masy - powiedzmy łyżkę masy na każdy placek - i rozklepujemy na dość cienki placuszek. Smażymy po kilka minut z każdej strony, na średnim ogniu, aż usmażą się na złoto-brązowo (bierzemy poprawkę na kolor marchewki).
Usmażone placki odsączamy z tłuszczu na kilku warstwach papieru kuchennego.
Podajemy na gorąco, z raitą albo zwykłym jogurtem, chutneyami, kawałkami świeżego mango...

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: egzotyczna

PieceOfCake © 2008-2017