Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zimowa-salata-z-miodowym-sosem

Zimowa sałata z miodowym sosem

Ładna i pyszna sałatka z dwu rodzajów kalafiora oraz innych zimowych warzyw. Oryginalny dodatek do smażonej lub grillowanej ryby, smażonego żółtego sera (to wyjątkowo dobra kombinacja) lub kawałka białego mięsa. Możemy też podać ją na przystawkę, ale dobrze byłoby wówczas upiec czosnkową bułkę lub kilka grzaneczek z serem.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
mała główka kalafiora
mała główka zielonego kalafiora (Romanesco)
liść laurowy
oliwa z oliwek
2 kolby czerwonej cykorii
mała główka radicchio
miód z akacji
sok z pomarańczy

Opis przyrządzania:
Kalafior dzielimy na różyczki, odcinając grube łodyżki. Tak samo traktujemy zielony kalafior Romanesco. Różyczki starannie płuczemy w zimnej wodzie i osączamy na sicie. Nastawiamy spory garnek osolonej wody. Kiedy zawrze, wrzucamy liść laurowy, dolewamy łyżkę oliwy z oliwek i wrzucamy różyczki obu rodzajów kalafiora. Gotujemy kalafior na półtwardo, mniej więcej 8 minut, po czym odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Starannie osączamy. 2 kolby czerwonej cykorii dzielimy na listki, płuczemy i osuszamy - jeśli duże, to kroimy na mniejsze kawałki. Radicchio kroimy w cienkie paseczki. Robimy sos: ręcznie lub mikserem ukręcamy łyżkę akacjowego miodu z 2 łyżkami soku pomarańczowego i 3 łyżkami oliwy z oliwek. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Warzywa mieszamy, polewamy sosem i jeszcze raz dokładnie mieszamy.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024