Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Tajskie-krewetki-z-makaronem

Tajskie krewetki z makaronem

Idealne danie dla wielbicieli krewetek - jest ich znacznie więcej, niż makaronu. Spora ilość tłuczonego czarnego pieprzu mile zaostrza smak.

Rodzaj dania: Danie główne z ryb

Kraj pochodzenia: Tajlandia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
150 g azjatyckiego cienkiego makaronu jajecznego
2 łyżki sosu ostrygowego
2 łyżki sosu sojowego
100 ml (niecałe pół szklanki) wywaru warzywnego
4 ząbki czosnku
12 ziaren czarnego pieprzu
mały pęczek świeżej kolendry
400 g surowych krewetek
pozbawionych główek i pancerzyków
olej z orzeszków ziemnych

Opis przyrządzania:
Makaron przygotowujemy z godnie z instrukcją na opakowaniu - niektóre rodzaje zalewa się po prostu wrzątkiem i zostawia na trochę, inne znów trzeba chwilę pogotować. Tak, czy inaczej przygotowany makaron odcedzamy. Sos ostrygowy, sos sojowy i wywar warzywny mieszamy razem w kubku. Pieprz tłuczemy w moździerzu, dodajemy czosnek i posiekane łodyżki kolendry. Tłuczemy i rozcieramy dalej, aż wszystko będzie mniej lub bardziej rozgniecione. Wok lub bardzo dużą patelnię stawiamy na dużym ogniu i dobrze rozgrzewamy. Wlewamy trochę oleju, powiedzmy 2 łyżki. Na rozgrzany olej wkładamy pastę z pieprzu, czosnku i kolendry i smażymy, energicznie mieszając, przez minutę. Dodajemy krewetki i smażymy, nadal mieszając, przez 2 minuty. Wlewamy wywar z sosami, mieszamy i dodajemy makaron. Wszystko razem mieszamy i smażymy jeszcze chwilę, żeby makaron się zagrzał, a krewetki były usmażone. Posypujemy listkami kolendry i natychmiast podajemy. Z pałeczkami.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024