Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Tarteletki-szczypiorkowe
Tarteletki szczypiorkowe
Sympatyczne tarteletki kolacyjne, najlepsze wiosną i wczesnym latem, kiedy szczypiorek jest naprawdę młodziutki i pyszny.
Rodzaj dania: Małe danie
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
masło do smarowania foremek
Kruche ciasto do tarty cebulowej (cała porcja)
2 pęczki szczypiorku
200 ml kremowej śmietanki
łyżeczka gładkiej mączki kukurydzianej
3 jajka
gałka muszkatołowa
50 g startego sera (np. gruyera)
pomidorki koktajlowe i świeże zioła do dekoracji
Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. 4 foremki do tarteletek smarujemy masłem.
Ciasto kruche rozwałkowujemy na grubość 4 mm i wycinamy 4 kółka o średnicy o 1 cm większej, niż średnica foremek. Wykładamy foremki ciastem, dociskamy i nakłuwamy spody widelcem. Wstawiamy foremki do lodówki na czas przygotowania nadzienia.
Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Mieszamy w misce śmietankę z mączką, dodajemy jajka i starannie mieszamy, najlepiej ręcznym mikserem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką. Dodajemy szczypiorek i starty ser.
Dzielimy nadzienie między foremki i wstawiamy do piekarnika na 20 minut - brzeg ciasta powinien się przyrumienić, a nadzienie zastygnąć.
Podajemy na ciepło, nie na wrząco-gorąco, udekorowane plasterkami małych pomidorków i gałązkami świeżych ziół.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024